Състезателите от националния отбор по вдигане на тежести, които спечелиха 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медали на Европейското първенство в Тирана, се обединиха около мнението, че ще се откажат от отбора, ако негов треньор не е Иван Иванов. Последният е в конфликт с президента на федерацията Неделчо Колев, заради което работи вече половин година без договор и заплата.

"Благодаря на Иван Иванов. Въпреки проблемите с федерацията, не престанаха да ни подкрепят. Доста хора се опитаха да ни спъват. Ако не беше треньорът, нямаше да се представим на това ниво. Най-кофтито беше, че Неделчо Колев не ни поздрави. Не е човешко, защото ние нямаме никаква вина", коментира на пресконференция европейският шампион Валентин Генчев.

"Искаме промени във федерацията. Не сме окей с това ръководство. Неделчо Колев не е човекът, който трябва да бъде президент. Иван Иванов ни помагаше финансово и по всякакъв начин. Съединението прави силата и може да постигнем много успехи, ако се обединим", добави друг шампион от първенството Ангел Русев.

"Неделчо Колев се опитва да отстрани старши-треньора на националния отбор. Ако това се случи, повечето състезатели няма да продължат със спорта. Дори и да го направят, няма да бъде по този начин. Не искаме да влизаме на лагери без Иван Иванов, не сме съгласни да работим при други треньори", категоричен бе Колев.

"Нека да оставим работата на хората, които могат да я вършат. Неделчо Колев не става, да се пренасочи другаде. Ако не бяха тези треньори, всичко щеше да приключи отдавна. Ако е мъжкар, неща Неделчо Колев си отиде. Той не представлява нищо без състезателите и треньорите. Ако иска, може да отиде да вдига сам", бе мнението на европейския шампион Христо Христов.

"Имам мнение по въпроса, но то остава за мен. Не искам да се включвам. Без Иван Иванов обаче е невъзможно да сме на професионално ниво. Ако той не е треньор, едва ли ще участваме в националния отбор. Ще си губим времето", допълни го европейският първенец Иван Димов.

"Благодаря на Алан Цагаев и Иванов Иванов. Той е човекът, който ни държи. Ако напусне поста, ще продължа да се състезавам, но няма да е същото", каза и бронзовият призьор Габриел Маринов.

С мнение се включи и друг златен медалист от шампионата - Дейвид Фишеров, който е пътувал с колата си до Белград, където я е оставил на паркинг и си е купил билет за Тирана с лични пари. Състезателите разказаха, че 5-6 месеца са били на лагери и са спазвали режима, а пътуването им за Европейското първенство е било кошмар, като са станали в 3 часа през нощна за полет, който е бил анулиран. При втория полет до Франкфурт са имали 20 минути да сменят терминала, като са тичали през цялото летище.

Не са били изплатени и командировъчните на състезателите по време на шампионата, като според тях президентът Неделчо Колев ги е използвал, за да прави други разплащания.

На пресконференцията не присъстваха състезателите Карлос Насар и Божидар Аврамов по уважителни причини.

Страхотно! България спечели отборната надпревара на Европейското по щанги

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS