Новината, че Сакраменто Кингс се сдобива с правата на Александър Везенков хвана много анализатори на НБА неподготвени. Това се случи посредством размяна с Кливланд Кавалиърс броени часове преди драфта в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Действията на Кингс са показателни, че са набелязали Везенков от доста дълго време, пише гръцката медия Sport24. С други думи не е решение, което е взето панически преди драфта, когато някои отбори се стараят да се отърват от някои играч или да го привлекат на пожар.

Става ясно, че от Сакраменто са проучили качествата на MVP-то на Олимпиакос през изминалия сезон. От гръцката медия събраха фактите, които доведоха до трансфера.

През септември 2021 Олимпиакос постигна споразумение с Везенков за удължаване на договора до 2024. Отборът искаше да възнагради българския баскетболист за добрите му изяви, даде му високо увеличение на заплата и в същото време получи възможност да преговаря за него с други тимове. В това споразумение беше добавена и клауза за трансфер в НБА.

Много хора забравиха, че Везенков е в радара на НБА от години. Бруклн Нетс го селектираха като №57 в драфта през 2017. Правата на българина се озоваха в Кливланд на 14 януари 2021, като той бе част от мегасделката за звездата Джеймс Хардън, в която участваха четири отбора. Близо година и половина по-късно Сакраменто се разделя с 49-ия избор в драфта през 2022, за да притежава правата на 26-годишния играч.

При всички случаи Везенков също е настоявал да има клауза НБА в договора си. Тя е в размер на 750 хиляди долара. Срокът на клаузата е до средата на юли. Така от Олимпиакос се презастраховаха, че няма да загубят Везенков малко преди старта на новия сезон.

Но въпросът остава – какво цели Сакраменто с действията си? Първото нещо, което трябва да се разгледа е с какви баскетболисти разполага тимът. Прегледът показва, че Кингс имат достатъчно крила с договори. Бройката е шест атакуващи баскетболисти, но на практика са седем, защото Сакраменто избра №4 в драфта Кийгън Мъри. Той е висок 2.03 метра и е талантлив реализатор.

На второ място – таванът на заплатите. Към момента Сакраменто Кингс плаща 113 милиона на сезон, при таван 121 милиона. Тепърва обаче предстои да се водят преговори с някои баскетболисти за нови договори. Трябва да се отбележи, че когато говорим за тавана на заплатите в НБА, има някои изключения и „вратички“, които могат да се използват, така че проблем по-скоро тук няма.

Топката е изцяло в ръцете на Кингс:

Никой не е наясно какви точно са намеренията на Кингс, включително и Везенков. Той все пак е наясно с данните, които са валидни към този момент.

1. В договора на Везенков има клауза НБА, периодът ѝ на действие е до средата на юли, когато може да бъде активирана.

2. Сакраменто харесва Везенков. В противен случай изобщо нямаше да се сдобива с правата му ден преди драфта в НБА 2022.

3. Кингс в момента имат състав, пълен с опитни крила, които играят на същия пост като Везенков.

4. В драфта Сакраменто можеше да избере експлозивен гард, но предпочете да вземе дуо крила – Мъри и Везенков.

5. От това, което се знае, приоритетът на тима е да задържи Дивинченцо. Това ще се случи срещу известна сума пари и може да се премине тавана на заплати. Това няма да позволи правеното на големи ходове.

6. Сакраменто има някои изключения, които може да използва, за да освободи място за заплати.

Ясно е, че в НБА нещата са динамични и променливи. Със сигурност обаче Сакраменто ще се цели в нужните ходове, така че да подсили състава си, който ще се опита да се класира за плейофите за пръв път от 16 години. За последно това се случи през 2006 година. Тепърва ще стане ясно дали в плановете на Сакраменто Кингс влиза и българският баскетболист Александър Везенков.

Сакраменто Кингс се сдоби с правата на Везенков часове преди драфта в НБА

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS