Стоичков: Пия гореща вода, ям чесън и лук -  пазя се от вируса

Звездата на българския футбол Христо Стоичкон даде дълго интервю през Мундо Депоритво от дома си в Маями. От една седмица той е в домашна изолация заради разпространението на коронавируса.

- Как се живее усамотението в дома?

- Пазя се много. Ям много чесън, лук, пия гореща вода и вземам дълги вани с топла вода, за да се предпазя от този вирус.

- Семейството при вас ли е?

- Да, тук съм с Мариана, съпругата ми и свекърва ми, която е на 80 години и е тази, за която трябва да се грижим най-много, защото коронавирусът се приема главно при възрастни хора. Дъщеря ми живее наблизо и не съм виждал внука си от седмица, не можем да рискуваме. Това е заболяване, което се предава много лесно.

- Какво се случва по улиците на Маями, вземат ли се мерки?

- Да, всеки ден повече и по-строги. Започна се със затваряне на училища и плажове. Ние следим внимателно какво се случва в Италия и Испания, затова вече сме взели мерките преди това. Това е много лоша болест. Но погледнете възрастта на починалите - това засяга възрастните хора, които ние трябва да защитаваме най-много. Аз съм роден спортист, цял живот съм спортувал, здрав съм, но в този период все още се грижа за себе си много повече, за да не се заразя и да заразя тези, които най-много обичам. Не трябва да плашим хората, трябва да възпитаме хората, така че те да знаят как да защитят себе си и своите близки.

- Следите ли ситуацията в Испания?

- Разбира се, говоря много с Мингея и с моите приятели в съблекалнята на Барса. Знам, че болниците са пълни, че броят на заразените и починалите расте. Казвам ви да бъдете много внимателни. Тази криза ни дава ясен знак какво представлява светът. В Китай решиха кризата за два месеца. Китай е силна държава. Там никой не нарушава правилата. Италия и Испания са слаби, като и останалите държави в Европа. Ще видим какво се случва сега със САЩ. Нека да видим как Америка реагира на тази криза. Този вирус е парализирал планетата. Ситуацията е много лошо.

- Отменен ли е сезонът на НБА и други спортни събития в САЩ?

- Да, всичко е спряно, за да се избегнат зарази.  Вижте как вирусът се разпространява в цяла Европа ... Сега в Англия нейният премиер вече е променил мнението си. Например в Турция са диагностицирани 1200 случая и има малко смъртни случаи, защото това е в началото на всичко, страна от 100 милиона души. И наистина ли вярвате, че европейският футбол може да бъде рестартиран толкова скоро и че можете да играе финал в Истанбул, дори и през юни? Песимист съм.

- Работата ви ще ви помогне да се справите по-добре с тази пандемия. Колко интервюта проведохте напоследък?

Повече от 50 с известни личности по света. Мога да издам DVD, не го изключвам като вариант.

- Кои от тях пазите в сърцето си?

- Не мога да избера едно или две. Най-лесните са тези, които правя за моето семейство Барселона. Когато говоря с Меси, той разбира, че сме изживели едно и също нещо. Няма да има други като него.

- Моуриньо беше ли много привързан към теб?

- Много, той ме обича много. Винаги е интересно да чуеш Моу, човек, който те изненадва. Интервюто с Анчелоти, страхотен човек, също беше чудесно. А знаете ли къде се отнасяха много добре с мен? В Атлетико. Техният президент е страхотен. Чоло Симеоне също се отнасяше с мен невероятно и аз интервюирах Клоп три дни преди финала на Шампионската лига, той ме пусна в техния хотел в Ливърпул - феномен.

- Кой липсва в тази колекция?

- Интервюирах всички, които обичах, включително моите съратници Хаджи и Попеску. Никога няма да правя интервю с Кристиано Роналдо. Не искам.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още