Стоилов: Ще бъдем като ескимоси, престъпление срещу футбола е да започваме на 11 февруари (ВИДЕО)

Нашият отбор струваше 0 лева, сега с два трансфера можем да си осигурим фонд работна заплата

dsport.bg

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов говори след победата срещу Гълф Юнайтед, последна контрола от лагера на „сините“ в Дубай. Той обобщи подготовката и подхвана още теми, като стадионите в България, официалните мачове насред зима, както и трансферната политика на клуба.

Според Мъри е престъпление срещу футбола първенството да се подновява на 11 февруари. Той отчете добрата работа на всички в Левски и заяви, че от отбор, струващ 0 лева, вече с два трансфера може да се осигури фонд работна заплата.

Наставникът на „сините“ обясни и защо не се продават добрите футболист, при положение че пристигат добри оферти.

„Общо взето стана една ползотворна проверка, с оглед че направихме промени в програмата. Особено през първото полувреме имахме и затруднения в завършването на атаки и на най-важните решения. Като игра, като желание и като резултатност, ако искате, е положително. Трябва да сме малко по-точни, по-директни в завършването на атаката. Според мен го има този проблем – последните решения и точността на завършващия удар. Това продължава да бъде ахилесова пета. Може би ще имаме малко повече увереност и шанс като започне първенството“, каза Стоилов.  

„Дубайският отбор беше на едно добро ниво, спрямо очакванията. Аз имах наблюдения, играят на съседния терен първенството и съм гледал горе-долу отбори от това ниво. Виждам млади африкански и английски играчи, които искат да се докажат и да намерят място във висшата им лига. През първото полувреме като бяха свежи и компактни имахме проблеми в намирането на последния пас и последния завършващ удар. Доволен съм от идеите и от сериозността на отбора. Това води рано или късно до успехи“, продължи той.

„Направих така, че всички 14-15 основни играчи да имат по 3-4 мача над 60 минути игра, за да може всички да са в едно добро състояние. Изборът, когато падне върху някого, да е готов физически. И Краев, който ще е наказан на старта на шампионата, и всички играчи да имат игрови минути. Мисля, че го постигнахме. Няма значение каква позиция играеш. Целта беше всички футболисти да са максимално подготвени и всеки да покаже нивото си, за да изберем първите 11, които ще стартират“.

„Като работа и желание съм доволен, остава все по-бързо да влизат в изискванията на Левски. Стараят се много. Днеска Рикардиньо отбеляза, но беше отменен. За нападател е важно да подава, не само да завършва. Асен се старае, напредва. Трябва да промени дребните детайли в играта, за да навлезе в стила на Левски. Кристиан стартира добре, но след леката травма, която получи, не искаме да рискуваме с неговото включване. Нормално беше. Имаше дълъг период, в който не игра. Аз още през зимата му казах, че очаквам да получи дребни травми, които да го отклонят от пътя, но трябва да прояви характер. И тримата се стараят доста. Това, което търсехме – добри терени, добри атмосферни условия, добра храна и добър хотел ги имахме. Отборът няма от какво да се оплаква. Левски тънеше в лукс за работа – терен, храна и време. Нямам забележки. Като работа – също. Изключвам контузията на Петрис, която затрудни отборът. Всички футболисти имаха нужното старание. Остава да се върнем и да влезем по най-добрия начин в първенството. Каквато и работа да си свършил през подготовката, ако не влезеш и не играеш добре, не може да се оцени подобаващо“, коментира Стоилов, след което подхвана темите за предложените от него промени за подобряване на българския футбол.

„Исках да седнем още миналата година, да направим идеи за промяна при стартирането на първенството, да направим една дискусия, да видим кои са положителните, кои са отрицателните неща, но в крайна сметка никой нямаше огромно желание. Сега се сещаме за тях, когато видим леда и снега. Всички отбори тренирахме при добри условия, а ще играем при отвратителни условия. Изключвам един-два стадиона, които имат отопления. За съжаление, сме наказани. Не бяхме достатъчно гъвкави. Трябваше да се разреши първия кръг да играем на нашия стадион най-вече заради отоплението. Когато времето е по-добре, да изтърпим това наказание. Ние не сме изобщо гъвкави, нито иска някой да дискутира, а пък качеството и нивото на футбола пада много. Условията няма да са нито за игра, нито за фенове, нито за журналисти. Ще бъдем като ескимоси. Първенството в България за мен започва след 10 април“.

„Ако се появи нещо в нашите възможности, разбира се, че ще действаме. Трудно се появяват на нивото на Левски. Имахме възможности, но по никакъв начин не можахме да се договорим за финансите“, каза Стоилов за трансферите.

„Колко се промени Левски? Като цени нашият отбор беше на 0. В този клуб се случиха много положителни неща като работа, като развитие, това е усилие на всички ръководители, треньори, играчи, персонал, всички заедно успяхме да направим така, че Левски да си позволи в един трансферен прозорец да може да си осигури фонд работна заплата и отгоре точно с два трансфера, което е изключително добра атестация. Взе се решение да не се продават, за да с тези играчи да се гради бъдещето на Левски. Наистина трябва Левски да бъде водещ отбор в първенството. Ако тръгнем да продаваме най-добрите си играчи, няма да можем да надграждаме. Мисля, че тези играчи има накъде още да растат и цената им ще стане по-добра. Дали ще отиде нагоре, или надолу, ще зависи от това как ще се развива отборът. Положителното развитие от нула лева играчи, играчи от втора българска лига, за една година стигнаха до към 6 милиона общо продажна цена“, коментира той.

„Рецептата е ние футболните хора да седнем на една маса, с журналисти и медии също, да поканим футболния съюз и заедно да начертаем една стратегия с всички добри неща, които трябва да се случат. Заедно трябва да поставим условията на държавата. Нашата държава е абдикирала от футбола доста години, но и ние нямаме голямо желание да я притискаме, за да не разсърдим някого. Ние вече 30 години никого не разсърдваме, а сме във футболна мизерия откъм условия и начин на игра заради лошите условия. Първото нещо е футболните хора да начертаем план и стратегия, които да ги защитим с примери и доказателства, а не с празни приказки. При нас обикновено всеки да не разсърди някого си караме ден да мине, друг да дойде. Като дойде февруари месец, все едно нищо. Април вече забравяме, че има февруари и март първенство. Общо взето абсолютно налудничаво е да стартираме на 11 февруари. За мен е престъпление срещу футбола“, смята старши треньорът на Левски.

„Оглеждаме се прекалено много в един резултат – една победа или загуба. Клишето е, че терените са еднакви и за двата отбора. Те са еднакво лоши. Не искаме да видим глобално, че с една победа или загуба, няма да вдигнем футбола. Цени на отбор, играчи и клубове ще станат по-високи, ако имат добри стадиони и бази. Тогава ще можем да доживеем българските собственици да продават клубове. Освен да продаваме играчи, ще продаваме клубове за добри пари. Както е случаят с Челси. Виждате каква инвазия на инвеститори за закупуване на клубове има по света. Трябва да работим и да правим най-доброто“.

„За Левски всеки ден беше финал да съществува и да надгражда. Левски надгради като игра, като качество, като представяне на терена. Да, резултатите не са такива, каквито ми се искат, но по-важно е, че клубът има стъпало. Сега е важно да върнем резултатите. Качеството на футбола ще е през април, до тогава не знам какво ще се случи. До тогава ще играем нещо средно между ледена пързалка и блата. От наши хора получих информация, че в Търново е замръзнал терена. Коментираме качеството на футбола след април. Очаквам голямо желание от футболистите на Левски – да защитят себе си и името. Не е толкова страшно, когато го няма резултата, той ще дойде, когато играеш добре. Той ще дойде с постоянство в играта. Проблем ми беше, когато имахме 10-11 играчи, сега вече сме към 14. Ако оздравеят контузените, вече ще изглеждаме отбор с конкуренция. От тук нататък трябва да добавяме само качество и класа, да създадем конкуренция. Имаме позиции, на които нямаме грам конкуренция“, каза още той.

Защитник блесна за Левски, „сините“ завършиха лагера в Дубай с категоричен успех (ВИДЕО)

Какво да очакваме от Левски след лагера в Дубай?

Левски отряза Брьондби за Хосе Кордоба

Левски получи допълнителна финансова помощ от Palms Bet

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още