С голяма степен на сигурност може да се каже, че посрещането е основополагащ елемент в играта на всеки един волейболен отбор. Разбира се, не може да има каквото и да е съмнение, че ефективността му е поставена в зависимост от качеството на изпълнението на противниковия начален удар, но ако се абстрахираме от този факт – доброто посрещане дава възможност на разпределителя да бъде възможно най-разнообразен и изобретателен при организацията на атаката. Високият процент на посрещане позволява по-често да се използват централните нападатели и атаката от зона 6 (т. нар. „пайп“), при които успеваемостта традиционно е по-висока, съответно – крайните нападатели да атакуват на единичен или разкъсан блок. Целият този набор от правилно отработени ситуации опростява задачите във фаза „сайд-аут“ (когато противникът изпълнява сервис) и повишава самочувствието на състезателите, когато те получат началния удар и трябва да се отбраняват във фаза „блок-защита-контраатака“.

Какви са водещите характеристики, които даден тим следва да притежава, за да поддържа достатъчно високо равнище на посрещане? Изключително важни в тази насока са изборите, които трябва да бъдат направени от спортно-техническия щаб, по отношение на системата на игра, която се използва при посрещането – дали отборът посреща флот сервиса на съперника с двама или трима души, съответно дали при силния сервис с отскок, който традиционно се посреща от трима, играчът на позиция „диагонал“ се включва във формацията на посрещане и началният удар се поема от четирима играчи в някои ротации. Повече по тази тема може да видите в приложеното видео (на английски, но с български субтитри):

Друг елемент, който разграничава начинаещите и посредствените волейболисти от състезателите на най-високо равнище, е прочитането на противниковата игра при изпълнението на начален удар, т.е. разпознаването на конкретни модели и индикации, които позволяват предварително да се установи какъв тип сервис ще бъде изпълнен, с каква сила и/или къде приблизително ще бъде насочен.

Какво още трябва да знаем за „четенето“ на играта във волейбола? Вижте във видеото долу (на английски, но с български субтитри), а за още интересни волейболни анализи, може да се абонирате за канала в YouTube „Volleyball Explained“.

Началният удар във волейбола

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS