Търпението на варненските лекоатлетически клубове се изчерпа

Шефът на спорта в града гарантира за готов график за ползване на пистата от утре

Добри Атанасов Добри Атанасов

Притиснати от времето заради наближаващите състезания от спортния календар, а и от липсата на навременно решение по отношение графика за тренировки на пистата на стадион „Локомотив”, треньорите на варненските лекоатлетически клубове се обърнаха към медиите, за да се даде по-голяма гласност на проблема.

Припомняме, че на 26 май състезателите на лекоатлетическите клубове във Варна \СКЛА Евър, Черно море Атлетик, Супер спорт, Тангра\ не са били допуснати допуснати до пистата, като са им били връчени уведомления от страна на пазача, че могат да използват съоръжението единствено от 12:00 до 15:00 часа и след 20:00 часа. 

Това са часове, които не удовлетворят атлетите, още повече голяма част от тях са ученици, включително и в Спортното училище, където им са предвидени по две тренировки-сутрин и след обяд. Спортен комплекс Локомотив се стопанисва от футболния Спартак Варна, но любопитна подробност е, че останалите клюбове, трениращи там имат действащи договори с общината за ползване на базата.

Миналият петък в Юнашки салон във Варна се проведе среща между среща между представителите на клубовете, които имат договор с общината за ползване на пистата,  ФК Спартак Варна, който стопанисва комплекса и Община Варна.

След нея се очакваше в понеделник да бъде одобрен от футболния Спартак предложеният от останалите клубове график за тренировки на пистата. След като не са получили конкретен отговор, лекоатлетите се обърнаха към медиите.

На срещата в закритата зала треньорката в Черно море Атлетик Иванка Тихова прочете пред журналистите писмо, което е пратено до футболния клуб.

„....Спирате ни подготовката. Няма къде да работим. Отрязваме крилата на състезателите, които искат да покрият нормативи за Балкански, Европейски, Световни и Олимпийски игри. С нищо не ви пречим. Вие сте на терена, ние на пистата. ....господа, разберете, тази писта особено в този етап, ни е страшно необходима. Състезанията започват на 1 юли и на нас ни трябва място за подготовка. Състезанията ни са на стадион, а не на тревен терен. ....Какво искаме? Да ни предоставят нужните часове за подготовка, там където ни е мястото. Ние сме 5 клуба с отлични резултати. И защо да стават разправии?!”...., се пише в обръщението.

Думата взеха също Цонка Господинова-треньор на СКЛА Евър и Георги тихов на Черно море Атлетик.

 
 „Във Варна има четири стадиона. Два от тях станаха само за футбол. Третият се строи в момента и той също ще е за футбол. Единственото място, където атлетиката може да води подготовка е стадион Локомотив. На 26 май се оказа, че този стадион е заключен и вече половин месец ние нямаме къде да тренираме, къде да се готвим. Обръщаме се и към общината и към УС на футболния клуб да си преосмислят решението. Нашите клубове ползват лекоатлетическата писта, която беше построена от общината, когато се правеше стадионът. Общината е дала милион и 300 хиляди за тази писта и ние искаме да тренираме тук. Не искаме да ни се налагат ограничения „ама толкова човека, ама в толкова часа....” Искаме графикът да се направи окончателно и да ползваме пистата през целия ден. Във всички големи градове-София, Пловдив, Търново, Сливен, Стара Загора, Русе футболисти и лекоатлети тренират успоредно и резултатите им вървят успоредно. Какво им пречим? Ние си тренираме на пистата, те на тревата. Какво ги бърка нашият график кога ние ще тренираме?”, заяви Господинова.

На срещата бе и Кристиан Димитров-директор дирекция Спорт: „Клубовете, имат петгодишни договори, които изтичат на 22 юни този месец. Нашето предложение, което мина през комисия на Дирекция спорт е тези договори да бъдат удължени до края на годината, тъй като клубовете трябва да си получат финансиране от министерството на спорта и от общината на базата на договорите. Сега имахме среща с новия ползвател на футболните терени. Може би трябва да се направи график от ОП Спорт за лекоатлетическата  писта. Утре ще бъде изготвен нов такъв за ползването й, като с приоритет ще бъдат лекоатлетическите клубове. Става въпрос за Супер спорт, Евър и Черно море Атлетик, които имат договори с общината".

Чуйте изявленията на всички присъстващи в приложения звуков файл. 
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ