УЕФА официално обяви, че два клуба с един и същи собственик ще може да се състезават по едно и също време в европейските клубни турнири. Като опасенията са, че това може да повлияе на честността и конкурентоспособността на тимовете в Европа.

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) обяви този петък, че клубове, които имат един и същ собственик, ще могат да играят без проблем в европейските клубни турнири. Този сезон такъв беше случаят с Астън Вила и Витория Гимараеш,  Брайтън и Юнион Сен Жилоаз, както и Милан и Тулуза. Също може да се случи и между Манчестър Юнайтед и Пари Сен Жермен, ако катарският фонд начело с шейх Ясим бин Хамад ал Тани погълне „червените дяволи“ преди началото на сезона.

УЕФА обяснява, че позволява това, защото клубовете са въвели „значителни промени в ръководствата и свързаните с тях инвеститори“.

Тези промени са свързани с: намаляване на дяловото участие на инвеститорите в един от клубовете или дори прехвърляне на ефективен контрол и вземане на решения на един от клубовете на независима друга страна; ограничения върху възможността за финансиране на повече от един клуб; нямате представителство в борда на директорите, нито възможността да назначавате нови служители в повече от един клуб, да участвате в общото събрание, да участвате в ключови решения като одобряване на бюджети или да упражнявате контрол върху борда на директорите или събранията чрез права на вето или договорни споразумения, сключени с други акционери.

В допълнение, тези клубове са приели, че играчи няма да бъдат преотстъпвани от един на друг, пряко или непряко, до септември 2024 година, както и че няма да си сътрудничат или да сключват съвместни технически или търговски споразумения; нито ще използват скаути или съвместни бази данни. За целта УЕФА уверява, че ще наблюдава шестте клуба, които са в тази ситуация през този сезон.

Как изглежда новият тренировъчен център на ПСЖ на стойност 300 милиона евро? (ВИДЕО)

УЕФА изхвърли четвърти клуб от Европа, той предложи мач на Осасуна

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS