Чия собственост сега са акциите на Левски? Юристите отговарят

Веско Вълчев Веско Вълчев

Бойко Борисов вече е собственик на Левски. Това твърдят различни юристи, които бяха потърсени от dsport за коментар относно процедурите по прехвърляне на акциите на клуба.

"Бойко Борисов е собственик на Левски и само той може да се разпорежда с акциите на клуба - да ги продава, подарява, залага в обезпечение и т.н. Джирото е едностранна сделка, която зависи само от прехвърлителя. Уставът на дружеството по принцип може да да предвижда по-тежки процедури за прехвърляне на акции, но специално за тези не е така - джирото е достатъчно. Ако Борисов не ги приеме, може да твърди че не са му били предадени и така да бави играта", коментира юрист, запознат с административните дела.

Освен всичко друго прехвърлянето на акциите трябва да бъде вписано в Книгата на акционерите на Левски, за да има правно действие спрямо дружеството.

Друг юрист коментира ситуацията по следния начин: "На първо място джирото е способ за прехвърляне на заповедни ценни книги и акции. Джирото е едностранен, формален, писмен акт, който се изразява в изписване на гърба на акцията на кого се прехвърля. Джиранта (старият собственик-прехвърлител) изписва на гърба на акцията или ако няма място, на прикрепен алонж на кого джиросва акциите. Трябва да се отбележи, че тези неща, които Сашо Диков носи са временни удостоверения, а не са акциите. Временните удостоверения са масова практика в търговския оборот, тъй като самото действително издаване на акции е скъпо и сложно - има си ред за това. Поради това акционерните дружества издават временни удостоверения, които инкорпорират в себе си всички права по акцията + правото да получиш издадените акции (ако има такива). Удостоверението се прехвърля по същия начин като акцията - пак с джиро. Джирото не е договор".

"Срещу прехвърлянето на стои задължение дали получателят да приеме акциите или не. В момента само и единствено Бойко Борисов може да се разпорежда с акциите. Единствената възможност Васил Божков да има контрол върху тях е да направил умишлено нищожно джиро. Тоест да липсва някой задължителен елемент от джирото, който е необходим по закон", допълни трети юрист.

От тук нататък Васил Божков вече няма контрол над акциите, като единствената възможност е Божков да е направил нищожно джиро. Това ще е така, ако се окаже, че липсва някой задължителен елемент от джирото.

Професор Огнян Герджиков също потвърди, че акциите на Левски вече са на Бойко Борисов. „В момента акциите са Бойко Борисов. Премиерът просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре. Процедурата отнема между 5 секунди и 1 минута. Всичко е въпрос на един подпис. Щом не ги иска ги джиросва или обратно на Васил Божков, или Тити Папазов, или на друг“, каза той пред вестник „Труд“.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ