Любо аут от ЦСКА, очаква се и Стоилов

В Англия обсъждат възможните промени по ВАР

dsport.bg

Английската Висша лига обмисля варианта да въведе ивестни промени в употребата на системата за видеоповторение, по-известна като ВАР. Това може да се случи от новия сезон, заяви новият изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс пред BBC.

Той каза още: "Висшата лига трябва да опита да направи системата за видеоарбитраж по-добра. Не мисля, че ВАР е вреден, но приемам, че се нуждае от подобрение. Предстои ни дебат за това какъв ВАР биха искали през следващия сезон отборите".

Системата за видеонаблюдение предизвиква множество противоречиви коментари относно изполването й. Както стана ясно, 67% от английските фенове не харесват ВАР и смятат, че тя е направила играта по-неприятна за гледане.

67% от английските фенове не харесват ВАР

Според Мастърс, основните проблеми са последователното използване за едно събитие след друго, прекалената прецизност по отношение на засадите и факта, че видеоасистент реферите са извън събитията на терена. "Мисля, че тълкуването на засадите, дали отборите искат то да бъде прецизно или не, е един от важните въпроси. И дали времето, което е нужно да се вземе правилното решение, ще бъде приемано с толерантност или не. Използването на зоната за преглед е друг дебат. Защото мисля, че ако феновете виждат съдията как гледа в монитора е едно. А нещо съвсем друго е да се чака решение на хората, които седят в стаичката в Стокли Парк и взимат решения, които после диктуват в ухото на рефера", заяви изпълнителният директор.

Ричард Мастърс изтъкна факта, че 94 % от решенията, взети с ВАР, са били правилни от началото на първенството до този момент.

Как точно ще продължи да работи системата в Англия - това ще се обсъжда на събрание през април, като основният фокус ще е върху решенията за засадите и поставянето на монитор, така наречената видеозона до терена.
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук