Комисията за защита от дискриминация: Венци Стефанов е осъществил расова дискриминация

dsport.bg

Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов беше признат за виновен в расова дискриминация и глобен.

От решението на Комисията за защита от дискриминация се вижда и за кои реплики е бил осъден Стефанов. Той е глобен в размер на 500 лева.

От Комисията е установено, че той е осъществил дискриминация на принципите "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение".

„Установява, че с използваните изрази "ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам"; "защото той казал бел п******т, а на нашите са му викали черен п******т"; "Гледай сега, никога черен нема да храни бел, момчета!", в изявлението си, направено по време на пресконференция, проведена в Пресклуб "България" на 25.06.2020 г. по повод трансфер на млад български футболист в отбор от чужбина, заснета и предадена на няколко електронни медии, е осъществил забранена от закона пряка дискриминация на основата на защитения признак "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение" по смисъла на чл. 4, ал. 2, с което е нарушена забраната на по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация", се казва в решението на КЗД.

На президента на Славия е дадено задължително предписание да се въздържа от изявления, представляващи дискриминация на основата на защитения признак "раса".

Решението на КЗД не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Проблем за Венци Стефанов – разследват го за расизъм

Защитата на Венци Стефанов трябва да докаже, че изказванията му не са раситки
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още