Весела Лечева: Темата за нов национален стадион стои пред всяко управление

dsport.bg

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира различни теми свързани със спортните бази в страната – залата в Бургас, комплекс „Червено знаме“ и евентуалното изграждане на нов национален стадион.

"Темата за нов Национален стадион стои пред всяко едно управление и тя не може да бъде решена в мандата на служебен министър. Важно е да се знае, че е необходимо единодействие от страна на Министерството на младежта и спорта, БФС, Столичната община", каза Весела Лечева в ефира на Bulgaria On Air.

Тя разкри, че вече е провела среща с главния архитект на София Здравко Здравков. На нея са били коментирани темите за комплекса "Червено знаме" и възможността за построяване на нов Национален стадион.

"Условията, в които тренират българските спортисти, все още не могат да стигнат европейските стандарти. Нашето желание е да се направи добра политика, така че спортните съоръжения да имат европейски вид. Предстои, заедно с борда на директорите на Национална спортна база, да обсъдим как могат да бъдат инвестирани по най-добрия начин спестените 1,7 милиона лева от договора за софтуер в дружеството, който беше прекратен", допълни тя.

"Спортната инфраструктура е морално остаряла и се нуждае от огромни средства. През 80-те години беше изградена огромна като мащаби спортна база, но в последните години се отделят много малко средства за нейната поддръжка. Липсват тренировъчни съоръжения в страната ни. В рамките на следващите 10 години всяко правителство трябва да отделя по 50 млн. лева, за да може да бъде възстановена спортната база в България. Тази година средствата, с които разполага министерството по това перо, са в рамките на 8 милиона лева", посочи министър Лечева.

Весела Лечева беше попитана и за съдбата на залата в Бургас, която стои недовършена.

"В няколко интервюта коментирах тази тема и отново ще повтаря, че е сгрешен моделът, по който е изграждана залата. От желанието за зала, която да удовлетворява нуждите на град Бургас, до многофункционална зала с размерите на "Арена Армеец". Това е налагало постоянно да бъдат подписвани нови анекси, а след това собствеността за залата е прехвърлена към държавата и тя да търси средства, за да я довърши. Това съоръжение не може да стои като паметник на глупостта на няколко правителства, трябва да бъде завършено", заяви Лечева.

Везенков обясни защо е избрал да остане в Олимпиакос

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още