Внедряването на ВАР – повече въпросителни от ясноти

Веско Вълчев Веско Вълчев

Въвеждането на ВАР в българският футбол е наложително и задължително от УЕФА условие. Това заявиха днес на специална пресконференция представителите на Съдийската комисия и в частност Петър Петров, който преди дни бе обявен за отговорник по внедряването на системата за видеонаблюдение. Той обаче призна, че според него пресконференцията е малко рано, тъй като неяснотите са много повече от ясните неща.

Съдийската комисия защити Кабаков след критиките на Домусчиев

"ВАР - това е системата на бъдещето на съдийството и България няма как да изостава от тези тенденции“, заяви Петър Петров.

"От сезон 2021-2022 всички първенства под егидата на УЕФА трябва да внедрят тази система. Още от следващият сезон в групите на Лига Европа също задължително ще има ВАР. Най-реалистично е да се смятам, че може да въведем системата в България в плейофната фаза на следващия шампионат. Преди това обаче трябва да се инсталира тестова система и да се изиграят мачове при подрастващите“, каза Петров.

Една от големите въпросителни е свързана с присъствието на монитор, на който главния съдия сам да преценя ситуацията. „Това е много спорно. Някъде го правят, другаде не. Това ще се дискутира. Нямаме решение кое е по-правилното“, каза Петров. Той заяви, че е тепърва ще се изискват оферти от лицензирани фирми, които да дадат цени.

В България най-реалистичният вариант е въвеждането на мобилни ВАР системи, а не инсталиране на всеки стадион. Всеки стадион обаче трябва да предостави възможност да се инсталира системата. Може да се стигне до ситуация, в която дадени стадиони да не могат да получат лиценз, тъй като нямат условията за ВАР по подобие на стадионите без осветление.

„Офертите за ВАР системата ще се разгледат от комисията, която бе назначена от Изпълкома в състав Кирил Домусчиев, Венци Стефанов и Атанас Фурнаджиев“, каза Петров.

Все още не е ясно дали, ако някои от клубовете не се съгласят за ВАР ще спрат въвеждането й. „Този въпрос към Изпълнителния комитет, не мога да ви кажа“, допълни Петров. Също така не е ясно колко мобилни системи ще бъдат необходими, за да покрият вътрешното първенство.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още