48 години по-късно историите на Полша и Аржентина отново се преплитат. На Световното първенство в Германия през 1974 година националният отбор на Аржентина се класира за втората фаза на турнира, след като гаучосите дават пари на поляците, за да могат да победят Италия, въпреки че някои от полските национали увериха, че никога не са ги получи, а подозренията падат върху нападателят Роберт Гадоха, който се твърди, че е задържал цялата сума.

Световното е за ВСЕКИ! 1500 x 50 лв. Всеки ден до края на Мондиала

Полша беше на Световното първенство през 1974 година във ФРГ най-неочакваният съюзник, който помогна на аржентинския национален отбор да оцелее в ситуация с много прилики със сегашната. Но полската благотворителност не беше с алтруистични чувства, а финансово подплатена. Аржентинските футболисти събраха 25 хиляди долара и стимулираха полските национали, за да победят Италия в последния мач от групата, а това позволи на „албиселесте“ да премине груповата фаза и да продължи напред.

Не е ясно обаче дали тези пари са стигнали до всички поляци или само един от тях ги е задържал за себе си. Изобщо от историята не става ясно дали целият отбор на Полша е разбрал за торбата с долари, доставена от аржентинските футболисти, и това е било случайност и последвала алчност на един конкретен полски футболист. Историята, започнала в спортно отчаяние, ще завърши с лъжи и предателство.

Както в Катар, Аржентина дебютира на Световното първенство през 1974 година с поражение с 2:3 от Полша. Следва равенство 1:1 срещу Италия преди последните мачове от групата. При по-лоши условия от сегашните, аржентинците не разчитат само на себе си и на всичко отгоре трябва да спечелят мача си срещу Хаити с три гола разлика, но също така се надяват, че поляците ще победят италианците. Въпросът е, че Полша вече си е осигурил първото място в групата и се е класирал за следващата фаза.

Аржентинският журналист Ектор Вега, изпратен от списание „Ел Графико“, посещава полския лагер, откъдето ще започне цялата история.

Полският национал Роберт Гадоха и неговият аржентински приятел Ектор Риал отговарят за сделката. Полша спазва обещанието си и побеждава Италия с 2:1, а Аржентина се класира напред след победа с 4:1 срещу Хаити.

Първият аржентински футболист, който открито говори за случая е Енрике „Куик“ Волф, който дори говори за конкретната сума от 25 хиляди долара, които са предадени на полските футболисти като стимул да победят Италия.

„Поляците дойдоха да разговарям и ни казаха, че ще излязат с резервите, ако не намерим начин да ги стимулираме. Тогава всеки един от нас извади по 1000 долара, за да съберем 25 хиляди долара като стимул за полските национали. Най-смешното беше, че имаше момчета, които нямаха пари да платят. За това от Аржентинската федерация направиха плащането от тяхна страна, а по-късно сумата бе приспадната от наградния фонд.“

Тази сума долари за разпределяне, която днес звучи като шега, е значителна във футбола тогава, още повече за футболисти, които са играли и живели в „Желязната завеса“. Още на полувремето Полша води с 2:0 срещу Италия.

Какво се случва с признатия стимул от 25 хиляди долара е мистерия, в която предателствата и лъжите се припокриват. Според някои информации Роберт Гадоха е задържал парите за себе си. Има терория, че 21 поляци не са знаели, че аржентинците са вложили пари и Гадоха ги е задържал за себе си, което защитава „спортната чест“ на мнозинството. Също така не се обяснява защо всички титуляри играха, ако резултатът нямаше значение и само три дни по-късно Полша трябваше да играе във фазата на елиминациите. В крайна сметка поляците завършиха трети на Световното първенство и се качиха на подиума.

Терминът mexicaneada в Южна Америка се използва, за да се опише крадец, на когото му е открадната плячката. Почти половин век след този случай между Полша и Аржентина, любопитно е как мексиканците ще се опитат да се възползват от директния сблъсък в група „С“. Този път Полша и Аржентина няма да бъдат съюзници, а съперници.

Големият въпрос на деня е: Ще се класират ли Меси и Аржентина за осминафиналите в Катар?

Създателят на най-голямата сензация на Мондиал 2022

От семейния бизнес със сладкиши до най-добрия вратар на Мексико

Когато участието на Мондиала не е на всяка цена и послушаш сърцето си

Как страхът да те помислят за хомосексуалист „замрази“ номер в Бразилия

Вратарят, който се наряза с бръснарско ножче, за да играе на Мондиал

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!