На 13 юли 1985 година в град Гуадалахара Халиско започва историята на Гийермо Очоа. Израства в квартал Санта Моника, на улица Барселона, прекарвайки първите години от живота си тук, заедно със сестра си Ана Лаура и майка си Наталия. Той живее по-малко с баща си Гийермо, тъй като работи по това време в Мексико Сити в пекарната на чичо му Леополдо. Въпреки това Гийермо Очоа има време да ходи до стадион „Халиско“, където се зароди вкусът му към футбола и особено към „Сорос“ де Атлас.

Световното е за ВСЕКИ! 1500 x 50 лв. Всеки ден до края на Мондиала.

Неговата първа любов

Очоа признава, че неговият първи идол е уругваецът Роберто Данте Сиболди. Той пристига в ацтекския футбол именно за да облече цветовете на „рохинегро“ и именно заради него Очоа се вкопчва в позицията на вратар. „Всяка събота ходех със семейството си, за да го гледам на стадион „Халиско“ и ми хареса как Сиболди спираше всяка топка, той беше моят идол“, признава 37-годишният мексикански вратар.

От сладкарница „Дон Поло“ до „Агилас“

Едва на 10 години „Мемо“ Очоа и семейството му напускат Гуадалахара, за да се установят в Мексико Сити. Тук от време на време той помага в семейния бизнес, който се намира на ъгъла на Авенида Койоакан и Феликс Куевас. Има много жители на района, които казват, че „Дон Леополдо“ е изобретателят на кубинската торта, а баща му – на швейцарската торта, която е любимата на мексиканския вратар.

След пристигането на Очоа в Мексико Сити, Гийермо влиза в школата на Клуб Америка, където тренира и успя да дебютира на 19-годишна възраст. Разбира се, преди да стане професионалист, той отговаря за обслужването на клиенти в сладкарницата и помага в приготвянето на тортите в популярната пекарна. Анекдотично, преди да напусне в посока Франция, няколко от съотборниците на вратаря разкриват, че „Мемо“ ги е завел да ядат от торите на „Дон Леополдо“ преди да замине за Европа, където игра за Аячо.

Най-добрият вратар на Мексико

Трябва да споменем, че Очоа е един от малкото мексикански вратари, които успяват да направят големия скок към Европа. Освен това той получава много положителни отзиви за страхотните си представяния на Световните първенства, главно в Бразилия 2014. Той е смятан от мнозина за най-добрия вратар в историята на Мексико, въпреки че в дебата той все още стои под името на Хорхе Кампос, който успя да се откри като експертен вратар. Очоа от своя страна е истински кошмар за съперниците, когато те застанат на точката за изпълнение на дузпа.

Очоа с националния отбор на Мексико, беше играч от резервната скамейка в Германия 2006 и Република Южна Африка 2010, но безспорен титуляр в Бразилия 2014 и Русия 2018, както и ключов играч за спечелването на бронзовите медали на Олимпийските игри в Токио.

Световното първенство в Катар най-вероятно ще бъде последното му в неговата кариера и в същото време е последната му възможност да затвори дебата за това кой е най-добрият вратар в историята на ацтекския футбол. Със спасената дузпа на Роберт Левандовски може би го стори... Кой знае, съдбата може да е предначертала още славни моменти за Очоа на Световното първенство в Катар...

Когато участието на Мондиала не е на всяка цена и послушаш сърцето си

Нападателят, който замени ШЛ с Чемпиъншип заради провалени медицински прегледи

Шведска провинция: Спрете да бъркате името ни заради Холанд!

Как страхът да те помислят за хомосексуалист „замрази“ номер в Бразилия

Вратарят, който се наряза с бръснарско ножче, за да играе на Мондиал

Играл е в Ювентус, а сега е сервитьор: Животът му съсипаха жените, алкохолът и залаганията

Мини Холанд – влезте в следващото ниво

Тенисистът с проблеми с гнева, който трябва да остави ''дяволите'' в играта

Грузинският демон, който не прости на България и сега подлуди Серия А

Преди година работеше като строителен работник, а сега получи повиквателна за националния отбор на Хърватия

Вдъхновяващата история на Антони – от нулата до Ман Юнайтед

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!