Макар Световното първенство да приключи преди седмица, няма как да не продължаваме да мислим дали най-големият футболен форум оправда очаквания. Чисто футболно, категорично да. Дали обаче всичко от страна на ФИФА бе прозрачно?

В няколко ситуации от Мондиала у феновете останаха сериозни съмнения относно правотата на съдийските отсъждания. Повторенията им не убедиха, а някои гледни точки мистериозно не бяха показани на широката общественост. Въпросните ситуации можеха да променят целия развой на турнира, включително и шампиона.

Потенциална дузпа срещу Гакпо (Нидерландия-Аржентина)

В 76-ата минута на ¼-финалния двубой при резултат 0:2 Коди Гакпо пробива отляво и навлиза в наказателното поле. На гърба си има Науел Молина, който успява да отнеме топката. Остават сериозни съмнения за нарушение на аржентинеца. Съдията остави играта да продължи, а нито едно от телевизионните повторения не показа близък кадър на ситуацията.

Възможна игра с ръка на Юранович (Хърватия-Бразилия)

При 0:0 в 48-ата минута извеждащо подаване по въздуха бе насочено към Неймар. Хърватският защитник Йосип Юранович опита да отиграе с глава, но топката срещна ръката му. Съдията не се нагърби с решение за тази ситуация, тъй като преди това бе отсъдена засада. ВАР не показа нито едно повторение на ситуацията и не е ясно дали позицията на Неймар действително бе нередовна.

Ел Ямик играе с ръка? (Мароко-Португалия)

85-а минута, 1:0 за Мароко. Бруно Фернандеш центрира в наказателното поле, а централният защитник Ел Ямик прави опит да изчисти с глава. След това прави странен жест, който подсказва, че може би е играл с ръка. Невъзможно е да се каже дали такава наистина има, тъй като не следва нито едно повторение на ситуацията.

В гърба или ръката? (Мексико-Саудитска Арабия)

Няколко минути преди края на двубоя от груповата фаза, след който Мексико отпадна от Мондиала, Уриел Антуна след страхотен пас бе изведен на перфектна позиция. Вратар нямаше, а защитникът Маду бе легнал на шпагат, който в крайна сметка се оказа решаващ и Антуна бе спрян. Не е ясно дали Маду играе с ръка или топката се удря в гърба му. Повторение на ситуацията липсва.

Провалът на ВАР в Катар: колко грешки имаше на Мондиала?

ВАР-съдията от финала на Световното имал съмнения за неотсъдена дузпа в полза на Франция

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!