Най-добрият водещ съдия при дамите в България – Християна Гутева, бе специален гост в предаването efbet МОНДИАЛ на dsport. Тя говори пред Ралица Караджова и Веско Вълчев за промените в съдийството, изненадите на Световното първенство в Катар и развитието на женския футбол.

Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback

„Имам супер възможността да следя отблизо Световното първенство, тъй като имам достатъчно свободно време (б.р. – тя е в майчинство). Въпреки че вече първенствата вече са дълги, Световното първенство е нещо различно. От съдийска гледна точка се радвам, че нямаше прекалено много комплицирани ситуации на мача Коста Рика – Германия. Нямаше много тежки сблъсъци, сравнително коректен. Предтсавянето на Стефани Фрапар беше добро“, започна Гутева.

„Четох интервюто на Стефани Фрапар преди двубоя. Тя каза, че първо трябва да се справи с напрежението от публиката, от големия мач. Тя го направи много добре. Разбира се, че е предизвикателство да е първата жена, която да направи това нещо. Може би, едно първенство назад никой не би предполагал, че ще има цяла женска тройка. Преди жените бяха само четвърти съдии. Много хора изразиха мнението, че жените няма да получат двубой. Тя получи не просто някакъв мач, а ключов, който елиминира един от фаворитите на всяко първенство. Не мога да кажа дали ще ѝ дадат още един двубой. В много аспекти видяхме изненади на това първенство. Лично не се познаваме засега“, продължи тя.

„Не знам дали е целенасочено да внедрят жените на точно това Световно, но се получи много добре, особено със случващото се в Иран. Тази символика лично на мен ми допада. Това, което прави Фрапар е силно мотивиращо за жени, които се занимават с футбол и показва на момичетата, че е възможно като чупи границите. И преди това съм вярвала, че е възможно. Човек никога не знае и не трябва да си слага ограничения. Надявам се да постигна най-доброто, на което съм способна. Планирам да се завърна съвсем скоро. Имам още по-голяма мотивация да съм по-организирана и да се справям по-добре. Надявам се някой ден да свиря в елита“, каза още габровката.

„Все още числено не сме особено много в България. Всеки съдия има силни и слаби моменти. Важното е силните да са повече. Имаме много добри млади момичета. Надявам се това, което виждат да ги мотивира и нашият брой да нарасне количествено и качествено“, заяви Гутева.

„Не съм особено запозната с новата система за засадата. Ръководните футболни тела търсят оптималния вариант да ползват технологиите. В близкото минало се използваше възможно най-много човешкия фактов. Сега преминахме в ерата на технологиите. Ще се търси най-добрият вариант. Всяко нещо си има критици. Има много динамични промени в съдийството през последните години. Играта с ръка ще бъде вечен спорен въпрос. Единственият начин да няма спор е всяка ръка да е нарушение, но няма да бъде справедливо“, продължи родният рефер.

Християна Гутева бе запитана за спорния гол на Япония във вратата на Испания: „Много хора, виждайки, че топката докосва земята извън терена, си казват, че топката е навън. Трябва да е излязла с пълния си обем, възможно е това да е станало. Системата hawk eye за голлинията може да се намесва само при гол. На аутлинията става въпрос за човешки фактор. Ако няма категоричен кадър, който показва видима грешка, знаете какво е решението“.

„Дългото продължение не е само заради ВАР. Това, което искат да избегнат от ФИФА е загубата на време. Прави се проучване чистото игрово време да стане 60 минути. В момента ми се струва сравнително революционно. Правилникът претърпя много промени, няма да се учудя на нищо. Прекалено различно и ново ми е. Ще е интересно в мачовете с продължения“, сподели тя.

„Доста се различават мъжкият и женският футбол. ФИФА и УЕФА с дългосрочни планове целят развитие и популяризация на дамския футбол. От доста време има идея всички отбори, които играят в Шампионска лига, да имат и женски формации“, добави Гутева.

„Нямам фаворит на Световното. Харесва ми, когато станат изненади. Испания и Бразилия са отборите, които ми се очертават. Може да имаме нещо революционно“, завърши Християн Гутева.

Нежната част във все още мъжкия спорт (ВИДЕО)

Фрапар стана първата жена, която ръководи мач от Световно за мъже

Как Испания може да спечели от загубата срещу Япония?

Голямата сензация – Япония спечели групата си, обърна Испания по изпробвана формула

Германският кошмар продължава: за второ поредно Световно ‘’бундестима’’ отпада в групите

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!