Звездата на иранския национален отбор Сардар Азмун ще пропусне Световното първенство в Катар през тази година, след като подкрепи репресиите срещу жените в родината си.

Нападателят на Байер Леверкузен се противопостави на инструкциите на иранската футболна асоциация, които забраниха на членовете на отбора да говорят за смъртта на Махса Амини, която почина след полицейски арест.

Покрай кончината на младата жени се разразиха протести в цялата страна. Двама фена на Иран бяха изгонени от приятелския мач срещу Уругвай, защото издигнаха транспарант на Махса Амини. Азмун прецени, че трябва да вземе позиция по случая, въпреки че това най-вероятно ще му коства мястото на Мондиала в Катар.

„Поради правилата на националния отбор не можех да кажа нищо, докато не свърши подготвителният лагер. Обаче не издържам повече. В най-лошия случай ще ме изхвърлят от националния отбор. Няма проблем. Ще пожертвам това за косъм от главите на иранските жени. Тази история не може да бъде изтрита. Засрамете се, че убивате толкова лесно. Да живеят иранските жени“, написа Азмун в Instagram, с което провокира негодувание в иранската ФА.

Решението дали Иранският Меси ще участва на Мондиала в Катар най-вероятно ще се изясни, когато бъдат обявени съставите на националните отбори за Световното първенство поради цензурата в държавата.

Легендарна фланелка на Марадона ще бъде показана в Катар

Защо Мондиал 2022 струва 20 пъти повече от предходния в Русия?

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!