Отпадането от Световно първенство винаги е болезнено, но има случаи, когато то може да предизвика още по-голяма болка и разочарование. Това се случва в моментите, когато от заветното място на елиминациите не са те разделили точките или головата разлика, а други фактори.

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

В подобни моменти знаеш, че си направил всичко възможно от чисто спортно-техническа гледна точка, но въпреки това оставаш празни ръце. Такова чувство изпитват футболистите на Сенегал на Мондиала в Русия през 2018 г., когато отпадането им в груповата фаза идва на база феърплея.

Тогава Сенегал е в Група „H“, където са още Колумбия, Полша и Япония. „Лъвовете от Теранга“ започват турнира с успех с 2:1 над Полша, а след това завършват наравно 2:2 с Япония.

Така тимът на Алиу Сисе се нуждае само от точка в последния си мач в групата срещу Колумбия. „Лос кафетерос“ пък до този момент са загубили с 1:3 от Япония и са победили Полша с 3:0.

Последните два мача от тази група започват с един час разлика, като първи е този на Япония и Полша, в който „самураите“ са победени с 0:1 и дават страхотен шанс на Сенегал, който играе при резултат 0:0 срещу Колумбия до 74-ата минута на двубоя между двата тима, когато Йери Мина вкарва за южноамериканците.

Това е и крайният резултат от мача, след който Колумбия събира 6 точки и оглавява групата, а Сенегал и Япония остават с по 4 точки на сметките си.

Освен с равни точки, двата отбора имат и равна голова разлита: 0, като двата отбора са вкарали по 4 и са допуснали по 4 гола в трите си мача. Така разликата трябва да дойде от феърплея или по-точно – от броя на жълтите картони, които са си изкарали двата отбора. Докато японците са получили само 4 официални предупреждения в 3-те си мача, „Лъвовете от Теранга“ са били декорирани в жълто 6 пъти.

Това означава, че те напускат турнира, давайки път на по-коректния отбор и така Сенегал се превръща в първата държава, която отпада в групите на Световно първенство по правилото за броя на жълтите картони.

Погледнато от гледна точка на Световното в Русия, Сенегал оставя Африка без представител на елиминациите, след като още в групите отпадат и Тунис, Нигерия, Мароко и Египет.

Футболистите на Сенегал, които получават жълти картони на Мондиала, са Салиф Сане, Идриса Гей, Юсуф Сабали, Шейх Ндойе и на два пъти Мбайе Нианг. Провинилите се японци пък са: Такаши Инуи, Макото Хасебе, Ейджи Кавашима и Томоаки Макино. Макар и двата отбора да играят доста коректно и да получават малко жълти картони, тези на Япония са по-малко и заради това „самураите“ получават правото да играят на 1/8-финалите в Русия, докато „Лъвовете от Теранга“ подвиват опашка, навеждат глава и си тръгват към вкъщи.

Как българите шокират съперници и фенове на Световните първенства само с имената си

Историческо – за пръв път футболист от втора дивизия вкара на Мондиала

Меси е най-младият и най-старият с гол и асистенция в един мач на Световно

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!