За всяко човешко действие има кабали, действия, жестове и магии, които носят късмет или обратното – проклятие. Футболът, разбира се, не прави изключение в това отношение.

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

Футболът се играе и на терена, но и извън него. В действителност има много ситуации, които са се превърнали в някакъв вид суеверия, които са пренесени и на Световните първенства. Има много футболисти, които се доверяват изключително много на късмет и на определен вид суеверия, за които смятат, че им помагат. Те са използвани и на Мондиалите с надеждата за световната купа.

Отборът на Уругвай, например, взима със себе си парче трева от стадион „Сентенарио“ в Монтевидео на Световното първенство в Русия през 2018 година. Какъв бе резултатът? Урусите достигнаха до четвъртфиналите на турнира, а там отстъпиха от бъдещия шампион – Франция, с 0:2. Тогава футболистите на Уругвай са носили това парче трева в съблекалните на всеки мач. Ако южноамериканците бяха победили „петлите“ тогава, сигурно още щяха да носят това парче със себе си.

Има национални селекционери, които принуждават шофьорите на автобусите да минават по определени маршрути, които според тях носят късмет на отбора или пък да паркират превозното средство на определено „късметлийско“ място. Ако отборът е победил в даден мач, то при следващия автобусът също трябва да бъде паркиран на същото място, както в предишния.

Така, както футболисти и треньори, има и фенове, които спазват интересни суеверия по време на Световните първенства. Има привърженици, които не перат фланелката на националния си отбор по време на цял Мондиал, защото това им е донесло късмет. Най-вероятно не можем да кажем, че това е плюс за феновете, които наблюдават мача на живо до тези хора.

Да не говорим обаче за запалянковците, които гледат Световното първенство пред телевизорите. Има фенове, които решават да проследят два последователни мача седнали на едно и също място, облечени по един и същи начин, със същите хора и със същите храни на масата.

Да не забравяме и магиите. Индийска рекламна агенция поиска сърцето на Диего Армандо Марадона да бъде отнесено в Катар за късмет на „гаучосите“. Органът остава под стража в отдела по патологична анатомия на полицията в Буенос Айрес, така че директорите на рекламната агенция в Бомбай, която е отправила искането, да не могат да се доберат до органа. Все пак от агенцията продължават своя натиск в знак на това, че Марадона е искал да пътува с националния отбор на Аржентина до Катар. В крайна сметка се разбира, че това е било просто кампания за насърчаване за донорството на органи, а не желание за вид магия.

Кои са обаче проклятията на Световните първенства?

Отборът, който е спечелил Купата на конфедерациите, която се проведе 10 пъти в периода 1992 – 2017 година, никога не е триумфиал със световната купа.

Отборът, в който играе носителят на Златната топка никога не е печелил Световната купа.

Отборите, които са елиминирали Мексико по пътя си, никога не ставали Световни шампиони.

Шампионът никога не е излизал от група F на Световното първенство. Мароко все още има тази възможност, ако успее да завърши своята приказка, след като се превърна в първия африкански такъв, който достига до фазата на полуфиналите.

Отборът, който е номер 1 в ранглистата на ФИФА преди Монидал, никога не триумфирал с трофея. Това продължава да бъде валидно, тъй като Бразилия бе в тази роля на Мондиал 2022.

Шампионът на Копа Америка никога не е печелил Световното първенство. Аржентина остана на една крачка от това да „счупи“ проклятието.

Другата страна на приказката

Кой е героят, прославил Мароко?

Кой е Уалид Реграги... човекът, който пише история с Мароко

Невероятна история: От футбола на улицата до първите голове в Катар, родени в един град, с едни и същи имена, играят за различни отбори на Световното

21-годишната сензация, определяна за новия Зинедин Зидан

Създателят на най-голямата сензация на Мондиал 2022

От семейния бизнес със сладкиши до най-добрия вратар на Мексико

Когато участието на Мондиала не е на всяка цена и послушаш сърцето си

Как страхът да те помислят за хомосексуалист „замрази“ номер в Бразилия

Вратарят, който се наряза с бръснарско ножче, за да играе на Мондиал

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!