Залата за Джошуа-Руис е уникално съоръжение построено за само 56 дни

Бойко Димитров Бойко Димитров

Когато бе съобщено, че дългоочакваният реванш между Антъни Джошуа и Анди Руис ще се проведе в Саудитска Арабия фенове и специалисти се зачудиха къде точно ще се състои битката. Все пак много от най-известните зали в света като "Медисън Скуеър Гардън", "МGМ Гранд" и стадион "Принсипалити" са със сериозни традиции що се отнася до провеждане на професионални боксови мачове. От своя страна Саудитска Арабия никога, поне до скоро, не бе считана за локация асоциирана с бойните спортове и поради тази причина не разполага с арена, която да приюти битка от такъв калибър.  

Това обаче не притесни организаторите на галавечерта. Те решиха да подходят малко по-различно, като построиха зала специално за събитието, което се очавква с огромен интерес от феновете на бокса по света. Съоръжението се казва "Дирия Арена" и побира 15 хиляди зрители. 

Къде се намира залата?

Руис и Джошуа ще се боксират в Дирия, предградие на столицата на Саудитска Арабия Риад. То се намира в северозападната част на града и е мястото, където първоначално живее саудитското кралско семейство. Регионът е познат, като дом на много герои и крале и през 2010 година е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Организацията продължава да опитва да запази руините на стария град, който се състои предимно от сгради изградени от тухли от кал. Битката на 7 декември е поредната стъпка към това регионът да се превърне в културна дестинация и туристическа атракция, като в плановете на държавата влизат реставрирането на дворците, които се намират в него.

Как изглежда залата?

Толкова знаменит мач трябва да има подходяща зала. Именно поради тази причина дизайнерите на "Дирия Арена" са решили да подходят по-нестандартно и да опитат да се впишат в обстановката на региона, за да създадат нещо уникално. Гореспоменатите зали са с по четири трибуни. Тази обаче е с три, като от четвъртата страна ще има по-малка трибуна, която ще приюти съблекалните, ВИП зоната и телевизионните студиа. Бойците ще излязат на ринга точно от там.

Как е построена залата?

В рамките на само два месеца работата по изграждането на "Дирия Арена" приключва. Строежът започва на 7 октомври, като това, което бе оприличавано на паркинг вече се превърна в зала готова да бъде дом на дългоочаквания мач. В изграждането на арената участват едва 175 човека, като нейната площ е 10 хииляди квадратни метра. За строежа са използвани 295 тона стомана, които, ако се положат на земята в права линия стигат близо 40 километра. Трибуните пък са изградени върху скеле с обща площ 3 хиляди квадратни метра. Разглобяването на арената пък ще отнеме по-малко от месец.

Домакини

За 15-те хиляди фенове, които ще присъстват на битката между Джошуа и Руис ще се грижи персонал от 2000 души. Зрителите ще влизат от "Дирия Оазис" - оргомният увеселителен комплекс в близост, който има зимна пързалка, водоем, в който може да се кара джет, както и съоръжения за практикуване на парашутизъм. Оазисът се състои от четири отделни пространства - Природа, Въображение, Отражение и Вълнение. Организаторите се надяват, че феновете ще се забавляват много още преди да е започнал боксовия мач. Затова на 7 декември ще получим отговор на въпроса дали решението за провеждане на толкова голямо спортно събитие в Саудитска Арабия бе правилно.

Джошуа: Руис е номер 1 в категорията, ще си върна поясите

Анди Руис влиза във форма за Джошуа

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още