Записи разкриват причината за катастрофата на хеликоптера на Коби Брайънт

dsport.bg

Гъстата мъгла е объркала пилота на хеликоптера на Коби Брайънт, който катастрофира в неделя сутрин край Лос Анджелис и погуби живота на 9 души. Това сочат данните за проследяване на полетите в САЩ, които показват, че машината се е лутала и е обиколила района поне 6 пъти. Проблемът е, че хеликоптерът се е движил на прекалено ниска надморска височина – около 875 фута (267 метра), за да може да бъде следен от радари в мъглата. Това става ясно от записи на въздушния контрол.

Анимационен филм от 2016 показва Коби и катастрофата

Потвърдиха самоличността на загиналите в катастрофата с хеликоптера на Коби Брайънт

Пилотът беше идентифициран като Ара Зобаян. Той е бил главен пилот на Island Express Helicopters, се казва в съобщение на компанията. Той е бил сертифициран като пилот и инструктор за полети.

Пилотът кръжал дълго в опит да се измъкне от непрогледната мъгла. В последното си радиосъбщение, Зобаян е казал на диспечерите на въздушното движение, че се изкачва нагоре, за да избегне гъст слой облак. Машината завила на юг, което се оказало решаващо за трагичния изход, защото се е насочила към планински район. Пилотът бързо се е изкачил нагоре и радарът отчел височина от 2300 фута (701 метра). След това започна ляв низходящ завой. Малко след това се случва и трагедията, при която хеликоптерът катастрофира в хълм и се запалва. Последният радарен контакт е бил около 9:45 ч.

Самолетът катастрофира на около 30 мили (48 километра) северозападно от центъра на Лос Анджелис. По време на удара той е летял с около 184 mph (296 км/ч), според данни на Flightradar24.

Разпръсналите се отломки на разстояние с площ с големина на футболно игрище, заяви Дженифър Хоманди от Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB).

Някои експерти повдигнаха въпроса дали хеликоптерът изобщо е трябвало да лети при тези тежки условия. В крайна сметка обаче, стана ясно, че машината е имала специално разрешение за летене в намалена видимост. 

Хеликоптерът, погубил Коби, имал специално разрешение за летене в намалена видимост

Сърцераздирателната причина Коби Брайънт да пътува с хеликоптер

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук