Президентът на Женската тенис асоциация Стив Саймън обяви, че организацията е готово да прекрати всякакви взаимоотношения с Китай, докато местната звезда Пен Шуай остава в неизвестност, а нейните обвинения в сексуално посегателство срещи висш държавен лидер не бъдат разследвания.

Пен Шуай е в безизвестност, светът трепери за нея

В началото на месеца бившата номер 1 в света на двойки и шампионка от Ролан Гарос и Уимбълдън обвини с публикация в социалните мрежи бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли, че я е принудил да правят секс. Скоро след това публикацията на Пен бе цензурирана, а 35-годишната тенисистка е в неизвестност вече две седмици. Впоследствие китайската държавна телевизия публикува скрийншот на писмо от Пен към Саймън, в което тя заявява, че е излъгала за обвиненията и че е в безопасност у дома си, но бързо се появиха подозрения, че писмото е фалшифицирано.  "Това беше нагласено изказване. Дали са я принудили да го напише или някой друг го е написал вместо нея, не знам. Но на този етап то няма никаква стойност и ние няма да се успокоим, докато не получим възможност да разговаряме с нея", обясни Саймън. Той допълни, че е готов да изтегли женския Тур от един от най-големите си пазари заради случая с Пен, въпреки че това ще коства на WTA стотици милиони долари загуба. "Определено сме готови да изтеглим бизнеса и да се посрещнем всички последствия. Защото със сигурност този случай е по-голям от бизнеса. Жените трябва да бъдат уважавани, а не цензурирани", заяви Саймън.

Притеснението си за тенисистката изразиха редица тенис звезди, включително Серина Уилямс, Новак Джокович и Наоми Осака, а Саймън настоява за доказателство, че Пен не е под заплаха. "Опитах се на няколко пъти да се свържа с нея чрез различни форми на комуникация, но безуспешно“, обясни президентът на WTA.

На 2 ноември Китайската тенисистка Пен Шуай обвини бившият вицепремиер на Китай Джан Гаоли в сексуално посегателство с пост в социалните мрежи, който бързо бе цензуриран от властите в страната. В дълга публикация в Уейбо, китайският еквивалент на Туитър, 35-годишната Пен обвини Гаоли, че я е принудил да прави секс с него. В писмото си Пен разкрива, че е имала 10-годишна връзка с Гаоли, който е на 75 години. "Защо трябваше да ме заведеш насила в дома си и да ме принудиш да правя секс с теб? Да, нямам никакви доказателства, защото беше невъзможно да направя такива. Не мога да опиша колко отвратена бях и колко пъти се питах дали все още съм човек", се казва в поста на Пен.

Джан Гаоли бе водеща фигура в Китайската комунистическа партия и вицепремиер на страната в периода 2012-17, но през 2018 се оттегли от политиката.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS