Украинският бизнесмен и бивш депутат Константин Жеваго е арестуван във френски планински курорт, съобщи съветничката по комуникацията на Главното следствие на Украйна Татяна Сапян. В рейтинга на "Forbes Украина" Жеваго е третият по богатство със състояние за 2.1 млрд. долара.

Той нашумя в България през 2008 година. Тогава се опита неуспешно да придобие металургичния комбинат "Кремиковци", който по онова време беше собственост на индийския бизнесмен Прамод Митал.

Украинецът се опита да поеме и футболния клуб ЦСКА, който също се държеше от собственика на "Кремиковци", но и тук претърпя провал.

Жваго дойде за преговори в София и дори финансира “черевните” с един милион евро, с които да покрият спешни плащания. След като сделката пропадна, Жеваго си поиска парите, но те не му бяха върнати в следващите пет години и през 2013 г. се заговори, че може да поиска фалит на ЦСКА.

"Днес по искане на следователите в Куршевел е арестуван Константин Жеваго. Той е разследван в няколко криминални производства, в момента се готвят документите за екстрадицията", казва съветничката. През септември 2019. следствието обяви задочно Жеваго за заподозрян в участие в схема по отнемането на 2.5 млрд. гривни (близо 63 милиона евро) от банката "Финанси и кредит" чрез офшорни фирми. Това се е случило между 2007-2014 г.

В Австралия отличиха млад талант на ЦСКА

Стойчо Младенов: Не може да има два ЦСКА, трябва да има обединение

Кристиано Джарета: ЦСКА ще стане шампион

Халф на ЦСКА получавал смъртни заплахи

Халф от ЦСКА остана малко извън топ 10 в Армения

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS