Излезе жребият за предстоящото 40-о Световно първенство по художествена гимнастика. Жребият на състезанието определя реда, в който гимнастичките ще се представят на Световното първенство, основна квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Проведено в централата на ФИГ в Лозана по-рано тази седмица в дистанционното присъствие на Президента на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ - г-жа Ноха Абу Шабана, определи жребия, чиито резултати бяха публикувани в четвъртък на уебсайта на ФИГ.

България в индивидуалната надпревара е в поток C заедно с представителките на Германия, Испания, Узбекистан, САЩ, Гърция и др. Българските грации ще стартират с обръч под номер 15 и 17.

Ансамбъл- жени стартира със стартов номер 9 с 5 обръча в група B. Заедно в групата на възпитаничките на Весела Димитрова са и съставите на Израел, Италия, Украйна, Япония, Азербайджан, Полша, Турция, САЩ, Гърция, Мексико и Австралия.

Ангола, Израел, Мексико и Аржентина стартират индивидуалното състезание на всяка една от четирите групи. Всички гимнастички от всяка нация ще се състезават в една от четирите квалификационни групи, опитвайки се да преминат към финалния многобоя и финалите на отделните уреди.

Според жребия гимнастичка от Ангола ще бъде първата, която ще се представи с обръч в група А, като квалификациите започват на 23-ти август. Гимнастички от Израел, Мексико и Аржентина ще стартират квалификациите в групи B, C и D. Първите осем на всеки уред продължават към финалите на обръч и топка същата вечер.

С група B и полска гимнастичка ще започне втория ден от квалификациите, където ще видим съчетания с бухалки и лента, на 24-ти август. Едва, след като групите A, D и C се представят с последните два уреда, ще бъдат определени 18-те, които ще се борят за короната в многобоя. Финалите с бухалки и лента, отново включващи осемте най-добри на всеки уред, ще завърши втория ден.

26-ти август е посветен на финала в индивидуалния многобой. 18-те финалистки ще се състезават в две групи: група B, съставена от гимнастички, класирали се от 10-то до 18-то място, ще се изявяват първи. Група А, класиралите се от 1-во до 9-то място ще участват във втората и последна сесия.

Германия и Мексико ще открият състезанието при ансамблите съответо в група А и B. Общо 24 състава, класирани за Световното първенство, ще излязат на килима на 25-ти август в състезание, което ще определи шампионите в многобоя, както и финалистите на 5 обръча и 3 ленти и 2 топки, които ще подчертаят последния ден от състезанието на 27-ми. Първите осем на всеки уред продължават към финалите.

Диамантените момичета препасаха мечове в Япония

Стана ясно кой ще представлява България на световното за девойки по художествена гимнастика

Откриха паметник на диамантените момичета на България в Мураяма

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS