Атанас Скатов – първият веган покорил два пъти Еверест и още девет осемхилядника

dsport.bg

При вятър над 60 км./час и температури между минус 50 и минус 60 градуса, българският алпинист Атанас Скатов не се отказа от зимната атака на втория по височина връх в света К2. Това потвърди самият той в интервю за Дарик радио преди месец, по сателитния телефон от базовия лагер, който е на над 5600 м. надморска височина в планината Каракорум.

Температура минус 50 градуса и вятър 60 км/ч. не отказват Атанас Скатов от К2

Въпреки неприятните метеорологични условия алпинистът и шерпът в екипа му изградиха височинни лагери до 6 700 м. по маршрута към върха.

Скатов е първият български алпинист, изкачил всички континентални първенци и първият веган покорил два пъти Еверест и още девет осемхилядника. Непокорени от него, освен К2, останаха Броуд Пик в Каракорум, както и два от върховете в Хималаите - Нанга Парабат и Шиша Пангма, където през 2018 г. остана завинаги Боян Петров. Освен като веган, Скатов бе известен с любовта си към природата и една от целите му в живота бе опазването ѝ.

Преди Коледa алпинистът, който е агроном по професия, тръгна на първата зимна експедиция за изкачване на К2. За първи път, като част от екипа на експедицията, е и неговата годеница - пловдивската адвокатка Шени Бензеш. Да, той взе спътника си в живота на последната си експедиция. Бензеш очаквала Атанас да се завърне в базовия лагер на 5100 метра височина.

K2, идваме!

Публикувахте от Atanas Skatov в Неделя, 20 декември 2020 г.

Преди няколко часа Министерството на външните работи съобщи за кончината на Скатов. Както е известно тялото на Скатов изчезна, след като по първоначална информация въжето му се е скъсало на връщане от Лагер 3 към базовия лагер. Той е бил открит в безжизнено състояние от хеликоптер на пакистанската армия. Тялото бе транспортирано Скарду, а Alpine Adventures Guides разкри, че в хеликоптера е била и годеницата на алпиниста, която се намирала в базовия лагер.

Атанас Скатов загина в подножието на К2

Впоследствие информацията за скъсаното въже като причина за трагичния инцидент бе отхвърлена. Атанас Скатов, по неизвестна все още причина, се е откачил от осигурителното въже и е паднал.

Скъсано въже не е причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още