Председателят на Контролния съвет към Българската федерация по катерене и алпинизъм Елисавета Първанова говори специално пред Дарик радио и dsport след трагичния инцидент, в който загина алпинистът Атанас Скатов.

Тя разкри някои подробности около кончината на българина в подножието на връх К2 и заяви, че той ще бъде запомнен като млад и вдъхновен мечтаещ човек.

 „Имаме същата информация. Открито е безжизненото тяло на Атанас Скатов. Много жалко за трагичната му съдба. Тялото му вече е откарано от хеликоптер. Вариантите са няколко. Прекратено бе изкачването на К2 и от лагер 3, където вчера са достигнали на 7300 метра надморска височина, се е предприело слизане до базовия лагер. Там някъде той пада“, започна Първанова.

„Първоначално беше съобщено поради скъсване на въже, после от непалската организация казаха, че въжетата са много нови и не е възможно да се скъсат, а че при смяната на осигуряващото средство от едното към другото, вероятно той се е хлъзнал и е паднал. При -50 градуса и при много силен вятър чувството за студ е болезнено. Някои от алпинистите ще се приберат с изгорени бели дробове и гласни струни и няма да могат да говорят, но това с времето се възстановява“, заяви тя.  

„Жалкото е за нашия българин, който все пак прояви кураж да тръгне за тази зимна експедиция към К2, макар и внезапно. Нали целият свят беше затворен заради COVID и изведнъж експедицията се появи. Той се беше готвил много и реши да опита. И всичко стана при слизането, при изкачването на върховете слизането е най-важно. При тези минусови температури дали въжетата след няколко часа от леда са се кристализирали не мога да кажа, но жалко за загубата.

„Информация от неговата годеница няма. Засега цялата информация е само от официални източници. Ще го запомним като един мечтател, като един млад, вдъхновен човек. Той е отличник на випуска в Пловдивския университет. Докторската му степен е от Германия. Написал е седем книги. Досега той е изкачил всичките осемхилядниците, към които е тръгнал. Разбира се, те бяха в обичайните сезони, в които се изкачват те“, разказа Елисавета Първанова.

„Лошото е, че се случи тази трагична смърт. Въпросът е, че в действителност комерсиалните експедиции и търговията надделяха. Който намери пари, плаща, тръгва, катери и каквото божата помощ отреди. Аз искам да има държавна политика за българския алпинизъм. Ние имаме един от асовете на височинните изкачвания“, заяви за финал председателят на Контролния съвет към Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Атанас Скатов загина в подножието на К2

Атанас Скатов – първият веган покорил два пъти Еверест и още девет осемхилядника

Премиерът Борисов изказа съболезнования към семейството на Атанас Скатов

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS