Бивши съдии са скептични, че Суперлигата ще спечели Люксембургския процес срещу УЕФА

dsport.bg

Докато Суперлигата вече представи новата различна концепция и чрез испанския търговски съд твърди, че УЕФА не трябва да възпрепятства развитието на идеята с никакви действия и наказания, бивши съдии в Европейския съд в Люксембург са скептични, че "сепаратистите" ще спечелят делото срещу УЕФА, като окончателното решение на съда се очаква през пролетта.

Суперлигата започна производство през испанския съд за монопола на УЕФА върху европейския футбол, позовавайки се на антимонополните закони на ЕС, но първото съобщение на главния прокурор беше в противоречие с очакванията на Суперлигата, въпреки че беше счетено, че няма пречка за създаване на друго състезание, но не трябва да има никаква връзка с УЕФА и европейската футболна структура.

Двама бивши съдии сега посочват, че е малко вероятно решението на Съвета на съдиите на ЕС да доведе до друго решение, тъй като не е открита монополна позиция в централата в Нион.

Хосе Луис да Крус Вилака, бивш съдия от Съда на ЕС на конференция в Люксембург посочи, че УЕФА стои на стабилна основа.

„Няма причина да смятаме, че правилата на УЕФА не попадат в рамките на свободата на организация, на която се радват спортните асоциации", коментира Да Крус Вилака.

Иън Фостър, от друга страна, шотландски съдия посочи, че главният прокурор Атанасиос Рантос с обявяването на първоначалното становище е загатнал, че Съветът ще го потвърди и ще продължи в същата посока.

„Рантос даде много силно и стабилно мнение, което според мен със сигурност ще бъде подкрепено от съдийската група“, каза Фостър.

Суперлигата чрез компанията А22, зад която стоят Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, очакват това решение, преди да влязат в конкретизирането на проекта си, за който обявиха 60-80 клуба по нова система с разделения. Но въпросът, който възниква сега, е дали решението на съда на ЕС ще сложи край на надеждите им и ще затвори въпроса за някаква частна лига за гигантите.

Аниели: Разликата с Висшата лига става непреодолима, има само едно решение

Аниели: УЕФА командва всичко и не притежава нищо

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още