Делото срещу бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и бившия президент на УЕФА Мишел Платини бе отложено с един ден заради здравословното състояние на швейцареца. Блатер обяви, че не е в състояние да даде показания, тъй като изпитва силни болки в гърдите. "Болката се завръща и има проблеми с дишането", каза 86-годишният Блатер. Съдиите във Федералния корт в Белинзона, Швейцария позволиха на Блатер да даде показания в четвъртък.

На практика делото срещу Блатер и Платини започна днес след разследване, започнало през 2015 и продължило шест години. Двамата са разследвани заради плащане на стойност 2 млн. швейцарски франка през 2011 на Платини, който по онова време бе шеф на Европейската футболна централа (УЕФА). Бившата легенда на френския национален отбор „предоставил на ФИФА през 2011 предполагаема фиктивна фактура за (предполагаем) дълг, който все още съществува за дейността му като съветник на ФИФА през годините от 1998 до 2002 г.“, според съда.

Той и оттеглилия се швейцарски футболен администратор Блатер могат да попаднат зад решетките за пет години, ако бъдат намерени за виновни. И двамата са обвинени в измама и фалшифициране на документ. Блатер е обвинен в незаконно присвояване и престъпно поведение, докато Платини е обвинен в участие в тези нарушения. Делото ще приключи на 22 юни, а присъдата ще стане ясна на 8 юли.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS