ЦСКА с важна информация за козирката на новия стадион

dsport.bg

ЦСКА продължава с мащабната информационна кампания за своите фенове, свързана с новия стадион, който „армейците“ ще построят на мястото на сегашния „Българска армия“.

В рубриката „Знаете ли че...?“ от клуба дадоха подробности около ролята на козирката на новото съоръжение. Към обяснението „червените“ публикуваха и видео, което демонстрира нагледно влиянието на вятъра върху нея.

Ето какво написаха от клуба в страницата си във Facebook:

„Знаете ли, че за да се уверим, че въздействието на силен вятър няма да има негативно влияние върху козирката на новия стадион, правим множество компютърни симулации и изчисления, благодарение на най-актуалните и точни методи?

Въздействието на вятъра е основното натоварване за едрогабаритен елемент като козирката на стадиона. Натоварването на такъв тип елементи също се различава в сравнение с по-малогабаритни такива и поради тази причина е подходящо използването на по-задълбочен анализ при определянето на характеристичните му стойности.

За да определим ветровите налягания по отделните повърхнини, използвахме числови симулации по метода, наречен CFD, който се счита за един от най-актуалните и рационални методи. Чрез него получаваме обвивна диаграма с най-големите стойности на натоварване, отчитайки различни посоки на ветрова атака. Извършената компютърна симулация върху геометрията на бъдещия ни стадион е чрез числена динамика на флуидите.

Всеки стадион е уникален сам по себе си, а козирката е от тип „отворен навес“, при който се явяват както положителни, така и отрицателни ветрови налягания. Ветровото налягане е неравномерно по целия покрив. При анализиране на резултатите е видно, че когато вятърът духа от страната на футболния терен, козирката се повдига. Това повдигане би било по-осезаемо, ако нямаше отвор във фасадата, което в случая помага. Обратно - при вятър от външната страна на стадиона цялата козирка се натиска надолу, а само в зоните между отделните сектори се повдига, което пък налягане от своя страна е по-голямо в сравнение със затворена фасада“.

Мъри и Илич само пред Дарик и dsport за финала и Световното (АУДИО)

ЦСКА плаща откупната клауза на Гарсез

ЦСКА обяви работното време на магазина си за празниците

Дани Ганчев уважи коледното тържество за легендите на ЦСКА (СНИМКИ)

ЦСКА съкращава времето за изпълнението на стадиона наполовина (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още