Във връзка със зачестилите примери в английските медии, описващи и глобализиращи цялостния облик на българския футболен фен, решихме да припомним една интересна случка от преди няколко години. Два дни след събитията на мача България – Англия, все повече европейски медии обръщат внимание, че от английска медийна гледна точка са прекалили с обобщенията, давани на родните запалянковци, дори на цялата нация. Вече станаха изключително популярни заглавията на водещите британски таблоиди в часовете след мача, които бяха пълни с брутални и доста обидни квалификации спрямо България и феновете на стадиона, без внимателно да се уточнява, че става въпрос за значително малка част от присъствалите на Националния стадион.

По този повод, припомняме въпросната история, която видя бял свят преди няколко години. Тя тръгва от Англия, ден по-късно е написана и от доста електронни медии в България. Без да наливаме допълнително масло в огъня, единствено връщаме лентата назад.

Британският в. "Сън" разпространи кадри от филм, на които се вижда как кралицата на Великобритания Елизабет Втора прави нацистки поздрав. 17-секундният черно-бял филм, качен на интернет сайта на популярния таблоид, е заснет през 1933 година на територията на резиденцията на английските крале в шотландския замък Балморал.

Кадрите без звук показват сегашния британски монарх, тогава малката принцеса Елизабет, на поляната в обкръжението на членове на семейството - кралицата-майка Елизабет, сестра й Маргарет и чичо й, принца на Уелс Едуард.

Малката Елизабет гледа към камерата, вдига дясната си ръка и маха на оператора. Виждайки, че майка й вдига ръка за поздрав като този на нацистите от Третия райх, момичето повтаря жеста. По същия начин постъпва и бъдещият крал Едуард VIII.

Изданието цитира мнението на видната британска специалистка по въпросите на нацизма Карина Урбах от лондонския Институт за исторически изследвания. Тя признава, че едва ли някой може да обвини кралица Елизабет Втора в симпатия към нацистите, но все пак нарича кадрите шокиращи.

"Тя е била дете, когато филмът е бил заснет, дълго преди да станат известни зверствата на нацистите - казва експертката. - Но Едуард, принц на Уелс, е приветствал режима през 1933 година и се е придържал към пронацистки възгледи, след като войната започва през 1939 г. ", казва Урбах.

"Възможно е Едуард да е научил Елизабет и Маргарет да правят нацисткия поздрав", допълва тя.

Бъкингамският дворец веднага излезе с изявление, в което осъжда публикуването на кадрите от филма, съобщи Би Би Си.

"Предизвиква съжаление фактът, че този филм, заснет преди 82 години и, ако се съди по всичко, принадлежащ на личния архив на Нейно Величество, е бил получен и използван в такъв вид", съобщава официалният представител на британския монарх.

Според говорителя на кралица Елизабет Втора по онова време никой не е знаел как ще се развият събитията в бъдеще. Той окачествява като нечестно и заблуждаващо да се правят каквито и да било намеци по този повод.

UEFA пред dsport: Наказанията за БФС след расизма може да излязат до месец

Румен Радев с остра атака към премиера по повод оставката на Михайлов

Кралев отвърна: Президентът Радев е некомпетентен

Задържаха четирима след расисткия скандал

FARE: В България хулиганите работят в клубовете като охрана

Български национал към Кейн за расизма: Искат нарочно да прекратят мача

Тайните агенти ще помагат на УЕФА за брутално наказание по България

Българският футбол рискува изхвърляне от турнирите на ФИФА

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS