Дидие Дрогба с голямо признание в родината си

dsport.bg

Бившият футболист на Челси Дидие Дрогба бе удостоен с голямо признание в родината си Кот д’Ивоар. Нападателят получи награда за приноса си към развитието на футбола и опазването на мира в западноафриканската държава.

Дрогба бе с основна заслуга за временното прекратяване на гражданската война в страната си през 2005 г. Тогава той помогна на „слоновете“ да победят Судан да се класират за Световното първенство в Германия през 2006 г. След мача той отправя молба към воюващите страни да прекратят огъня. В името на националния отбор те стигат до временно примирие за пръв път от началото на войната през 2002 г.

43-годишният Дрогба е известен с благотворителната си дейност в Кот д’Ивоар, където дари 3 милиона евро за построяването на болница в страната си – сума, които получи от рекламен договор.

През 2020 г. Дрогба получи и награда от президента на УЕФА Александър Чеферин, който каза: „Дидие е герой за милиони футболни фенове заради  успехите му по време на блестящата му кариера“.

При получаването на ценната награда Дрогба апелира: „В бедните страни има много талантливи деца, които имат потенциала да станат не само футболисти, но също така и лекари, учители и инженери... Затова е важно да им помагаме и да ги подкрепяме, за да им дадем възможност да съднат мечтите си“, добави той.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още