Русия може да е манипулирала данни от Московската лаборатория за допинг контрол до началото на 2019 година. Това каза шефът на Руската антидопингова агенция („Русада“) Юрий Ганус в интервю за „Spiegel“.

„Някой се е опитал да прикрие информация в голям мащаб“, каза Ганус.

Лидерът на „Русада“ е смаян от инцидента: „Това е все едно да седиш в кола и да я насочиш директно към стената.“

Друг човек със знания за операцията потвърди пред „Spiegel“, че УАДА в момента разследва това подозрение. Руското министерство на спорта не пожела да коментира.

През септември стана известно, че Световната антидопингова агенция поставя под въпрос автентичността на данните извлечени от московската лаборатория през януари. Данните са от 2012 до 2015 година и са в помощ на УАДА в последствие да прехвърли спортисти, които са се възползвали от руската система за допинг.

Според лидера на „Русада“, Ганус данните е трябвало да бъдат манипулирани незаконно, малко преди да бъдат предадени на УАДА. „Не става въпрос само за това, което беше, наборът от данни за 2015 г., но и как материалът беше променен след това“, добавя той. „Говорим за месеци, най-новите промени са от декември 2018г. и януари 2019г.“

Степента на манипулация е огромна. „Промените в данните са толкова големи и значителни, че не е съвпадение.“

УАДА изпрати след откриването на аномалиите въпросник до руското министерство на спорта, което отговори във вторник вечерта малко преди крайния срок, който му бе поставен.

Ганус не вярва, че полученият отговор от Русия може да разреши казуса: „Честно казано, не мога да си представя как да отговоря на тези твърдения“, каза шефът на „Русада“.

„Преживяваме най-лошата криза“, каза Ганус.

Това застрашава руския спорт за пореден път да бъде изключен от световната сцена. Едва през септември 2018 г. УАДА отново прие Руската агенция след тригодишно спиране при определени условия. Едно от условията бе, че следователите на УАДА трябва да имат достъп до Московксата лаборатория за допинг контрол до края на 2018г., за да конфискуват подозрителните проби и записи.

Според Ганус участието на Русия на Олимпийските игри през 2020 и 2022 година е застрашено.

Малко преди Коледа, миналата година, делегацията на УАДА напусна Русия с празни ръце, за което се твърди, че оборудването на следователите не е сертифицирано съгласно руското законодателство. Ако обвиненията сега станат известни, причината може да бъде друга: Вероятно целенасоченото манипулиране на данни все още не е приключило.

Ако подозрението се сбъдне, Русия трябва да очаква сурова присъда. „Наказанията ще бъдат много сурови, защото това не е първият път, когато Русия нарушава правилата“, споделя Ганус.

Във вторник УАДА обяви, че няма да следва фиксиран график, когато става въпрос за санкциониране. УАД ще препоръча на Изпълнителният комитет на МОК дали и как Русия може да бъде наказана.

Ако става въпрос за подновено спиране на правата на „Русада“, делото трябва да премине през Спортния арбитражен съд.

Русия бе наказана да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 заради допинг.

Припомняме, че Русия предаде хиляди файлове и проби от Московската си антидопингова лаборатория през януари, изпълнявайки ключово условие за възстановяването си от УАДА миналия септември. Руската антидопингова агенция е наказана от три години насам заради разкрития, свързани със систематична конспирация за разменени проби на Игрите в Сочи през 2014. По време на забраната си, МОК позволи на Русия да участва на Олимпиадата в Рио през 2016, но на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг руснаци можеха да вземат участие само под неутрален флаг.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS