Робърт Куолс със сигурност ще остане в историята! 72-годишният еколог получи тригодишно наказание, след като е дал положителна допинг проба за множество забранени вещества. 

Първоначално той получава забрана за участие в състезания до 2028 г., но след като призна провинението си, срокът беше намален с една година. Добре позната фигура в популярната верига за ветерани, той е обявен за най-добър бегач в САЩ през 2023 г.

Куолс все още не е дал публично обяснение, но е дал проба от урината си по време на шампионата USATF Masters на 5 км. през февруари.

Тестовете установяват, че тя съдържа амфетамин, метаболити на нандролон и норстероиди - стероиди, които са синтетично променени на атомно ниво.

Това е срамно петно за веригата за ветерани, тъй като Куолс беше водеща фигура през последните години. Професорът от Университета на Невада спечели последните шест титли на САЩ в категория Masters на 5 км. и е Световен шампион на 10 км. за над 70-годишни. 

Откакто навърши 70 години, Куолс доминира в своята възрастова група и през 2022 г. стана Световен шампион на 6 км. във Финландия.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS