Йоана Илиева завърши на 8-о място в анкетата за "Спортист на годината". Тя говори пред Дарик радио и dsport след края на церемонията и сподели, че иска един ден да покори Олимпийския връх.

"Определено бях притеснена, цялата треперех, тъй като предполагам за повечето спортисти е много по-лесно да излезеш на игрището, басейна или пътеката и да покажеш какво можеш. Изключително съм щастлива да бъда днес тук, да имам такава награда, защото фектовката не е от спортовете, които всяка година взимат такава награда и да припомня на хората какви традиции имаме в този спорт и се надявам в най-скоро време да се виждаме пак", описа Илиева чувствата, с които е получила статуетка за Спортист на годината.

Александър Везенков е Спортист №1 на България за втора поредна година!

"Вече сякаш в държавата ти казват 'Ти си сред елита', всъщност не държавата, българските журналисти, и за мен това е излючително важно, защото показва, вече имам накъде да се разраствам, има хора, които се интересуват от моите успехи и искам само да продължавам да ги радвам", каза младата спортистка за своето израстване.

"Беше през 2019 и честно казано бях страшно притеснена, защото ни бяха извикали мен и още две момичета да дадем наградата 'Избор на публиката'. Тогава много се изложих, като издадох кой е, само трябваше да прочета думата преди името и тогава спечели Ивет Лалова и бях много притеснена. Беше още по-голяма публика. Дори не си спомням кой е спечелил "Спортист номер 1", защото си спомням колко се издъних", сподели тя любопитен момент от предходна церемония за Спортист на годината, на която тя е присъствала.

Йоана Илиев разкри и какво иска да постигне на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г.: "Очаквам да постигна своята върхова форма, както беше в Милано, защото смятам, че в Милано единственото, което ми попречи да не стана Световна шампионка, беше чисто психологическият фактор, че беше първият ми медал при жените. Щом успяхме преди една година, сега смятам, че нищо няма да ни спре".

"Говорим поне още за един или два Олимпийски цикъла и дори три може. Важното е да сме живи и здрави. За мен спортът е начин на живот и искам да дам всичко за този спорт. Готова съм. След като на 22 години съм под номер 9 в Световната ранглиста, искам да покоря върха, върха на Спортист на България, върха на Световната ранглиста и Олимпийския връх. Дори за тази година мечтата ми е да отидем с отбор на Олимпиадата, което все още е вариант. Подгототвяме се страшно много момичета в момента да се борим за Олимпийските игри", завърши Илиева за своите по-дългосрочни цели и мечти.

Везенков: ''Спортист на годината'' е едно голямо признание, една сбъдната мечта

Алберт Попов: Смятам, че е въпрос на време да повторим това от предходната година (ВИДЕО)

Треньор №1 на България за 2023г. е Николай Вакареев

Националният отбор по шахмат за жени е ''Отбор на годината''

Християн Стоянов е „Спортист с увреждания на България“

Обявиха класирането от 11-о до 20-о място в Спортист на годината

Класиране до 21-о място в ''Спортист на годината''

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS