„Имаме надежда, вяра и мечти, свързани с петте олимпийски кръга“, това сподели селекционерът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Петков преди първата контролна среща на България с Хърватия в „Арена Армеец“. Тимът от вчера е в пълен състав при подготовката си за олимпийската квалификация в Апелдорн от 7 до 12 януари. Момичетата ще посрещнат Нова година със своите близки, след като от щаба решиха да им подарят това нещо, и се събират отново за другите две проверки с хърватките на 2 и 3 януари.

Какво сподели Иван Петков за моментното състояние на отбора:

„След 3 януари, когато ни е третият мач, мога да кажа в какво състояние е отборът. Придобивам впечатления от моментното състояние на момичетата. Имайки предвид, че всички съм ги наблюдавал, дори и тези в чужбина, определено съм доволен. Въпросът е как събрани в колектив ще се чувстват. Три месеца не са били заедно. Дори гръбнакът да е същият – 90% от момичетата са същите, които завършиха Европейското първенство. През тези три месеца, които не са били заедно, е нормално да загубят чувството една към друга. Изискванията, които ги имаме към тях по време на игра, са различни от задачите, които са имали в клубовете си. Тренировките и приятелските мачове ще ни помогнат да върнем контрола и увереността в различните фази от играта“.

Селекционерът на България отговори на въпроса дали това е оптималният състав на България за олимпийските квалификации:

„На този етап липсва Мирослава Паскова от Европейското първенство. Тук е моментът да ѝ пожелая бързо възстановяване. Христина Русева се завърна. Определено не е в най-доброто си състояние, но има опита и желанието да помогне на отбора“. Припомняме, че диагоналът Паскова страда от контузия и наскоро се подложи на операция.

Иван Петков си спомни какво е минало през главата му, след като България изпусна чудесен шанс да грабне олимпийска квота, но допусна поражение срещу една от най-качествените национални селекции в света – тази на САЩ, в изключително оспорван сблъсък:

„Бяхме близо до квота, да. След мача в Америка приемах доста философски нещата. Има доста път, който трябва да извървим, за да победим Америка, но реално ние бяхме стигнали много далеч в този мач. Не искам да се връщам на него.

„Важно е сега как ще изиграем това, което ни предстои. Ситуацията е много по-трудна, всеки един мач е важен. Това са топ отборите в Европа. Нормално е да ни е тежко“. Напомняме, че България е в група с Полша, Азербайджан и домакина Холандия. В другия поток са тимовете на Германия, Турция, Белгия и Хърватия. Квотата е само една и най-добрият от осемте селекции ще спечели квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

„Радва ме, че момичетата са оптимистично настроени. Ако нямахме надеждата, нашите мечти, може би нямаше да се готвим по този начин. Знаете, че сега са светли дни, които вие всички по някакъв начин прекарвате със своите близки, но ние сме тук в залата, далеч. Ситуацията е и за другите отбори. Мисля, че има ентусиазъм и огромно желание. Пак да се повторя имаме мечти, а мечтите са свързани с петте олимпийски кръга“, завърши Петков.  

Чуйте повече в прикаченото аудио!

Елица Василева: Трябва да сме агресивни и уверени, пък каквото сабя покаже

Христина Русева: Шансът ни за квота е 80%

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS