Камен Костадинов: Футболната общественост няма доверие в този Изпълком, трябва рестарт

dsport.bg

Членът на Изпълкома на БФС Камен Костадинов бе един от четиримата, които отговориха на въпросите на dsport и Дарик радио, които зададохме към всички членове на Изпълкома. Освен от него отговори получихме още от Петър Величков, Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков, който даде специално интервю миналата седмица.

Само 5-ма от Изпълкома отговориха на dsport, срамуват ли се останалите?

През месец октомври 2019 година, след заседание на Изпълкома, бе обявено,че всички членове са подали колективна оставка. Вие лично подадохте ли оставка тогава?

Да. Подадох оставка. Няма такова нещо като колективна оставка. Всички заявиха индивидуално, че подават оставки. Единственият, който тогава чух и запомних, че не подава оставка беше Йордан Лечков.

Ако сте подали оставка в писмен или устен вид бе тя?

Да, аз съм юрист и съм свикнал когато кажа нещо да го изпълнявам, след това я написах и я депозирах. Оставката е в писмен вид.

Ако сте подали оставка планирате ли да я оттеглите преди или на Конгреса на 25 юни?

Не, не смятам да си оттеглям оставката. Това е мотивиран и преценен акт. Нищо не се е случило след това. Каквото и да се е случило след това тя е за момента и за неща, които са се случили преди оставката. 

Смятате ли, че футболната общественост има доверие във вас и вашите колеги от Изпълкома на БФС?

Не смятам, а това е изключително важно. Това се опитвам да обясня на част от колегите. Няма никакво значение, че клубовете, които са същността на БФС имат доверие в нас. Няма значение, че сме убедени, че си вършим работата перфектно. След като обществото няма доверие в процесите, дали защото не ги разбира, дали защото националния отбор няма резултати няма никакво значение. Футболът е обществен и социален феномен. Ние сме там, за да управляваме така, че резултатите да дават положителни емоции на хората. Няма никакво значение какво мислим за себе си, след като обществото не е доволно от нас и ни освиркват, когато ходим по стадионите. Ясно е, че трябва да се подадат оставки, да се предложи нова рецепта и да се търси ново доверие. Някои от нас може да са част и от новия формат на Изпълкома, но това задължително минава през рестарт.

Според вас възможно ли е Конгресът на 25 юни да избере ръководство на БФС с нов 4-годишен мандат на управление?

Убеден съм, че може. Мнозинството, което избира Изпълнителния комитет и мнозинството, което променя устава е едно и също. Това автоматически дава отговор по аналогия от Търговския закон и закона за юридическите лица с нестопанска цел и принципите, по които функционират колективни организации. За мен в устава трябва да се добави едно изречение, което става задължително от момента, в който бъде прието и няма нужда от вписване. То трябва да казва, че мандатът може да бъде предсрочно прекратяван от Общото събрание, а в случая Конгреса. Най-висшият орган на управление на футбола е Конгресът и той може да направи тази добавка в устава, която да влезе в сила веднага. Просто трябава да се запише, че мандатът е 4 години освен, ако Конгресът не го прекрати предсрочно. Ако това изречение бъде гласувано, то новото ръководство може да бъде избрано за пълен мандат.

Камен Костадинов направи и допълнителни коментари по темата извън зададените въпроси: „Странно ми е защо колегите обявяват, че не са подавали оставка. Това е един факт. Или е факт, или не е факт. Йордан Лечков със сигурност не е подавал, а за Емил Костадинов не си спомням, но в края на краищата нека всеки отговаря за себе си. Аз за това си написах оставката. В римското право е казано – казаното отлита, написаното остава. Да, при нас има записи на заседанията и ако някой твърди друго рискува да стане смешен. Това са лични актове на колеги. Уважавам ги всички. Всички работят водени от идеални цели. По-скоро ми се струва, че ако някой си е преосмислил позицията е по-нормално да каже подадох, но я оттеглям, защото настъпиха еди-какви си неща. Това са лични актове, които всеки може да мотивира. Не е сериозно някой да твърди, че не е направил нещо, което е направил пред всички“.

Петър Величков: Има ясен вариант за конгрес с пълен мандат

Атанас Фурнаджиев: Подал съм писмена оставка и не смятам да я оттеглям

Лечков пред dsport с разкрития за БФС и конгреса

Михаил Касабов: Не подадох оставка, тъй като БФС трябваше да продължи да функционира

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още