Михаил Касабов: Не подадох оставка, тъй като БФС трябваше да продължи да функционира

dsport.bg

Изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов даде отговори на въпросите, които зададохме към всички членове на Изпълкома. Освен от него отговори получихме още от Петър Величков, Атанас Фурнаджиев, Камен Костадинов и Йордан Лечков, който даде специално интервю миналата седмица.

Само 5-ма от Изпълкома отговориха на dsport, срамуват ли се останалите?

През месец октомври 2019 година, след заседание на Изпълкома, бе обявено,че всички членове са подали колективна оставка. Вие лично подадохте ли оставка тогава?

На посоченото от Вас заседание не съм подавал оставка. 

Ако не сте подавали оставка каква е причината за това решение, след като информацията изрично гласеше, че ВСИЧКИ са подали оставка?

Причината да не подам оставка е фактът, че Изпълнителният комитет ме избра за и.д. президент на БФС и ми възложи отговорността да организирам Извънреден конгрес на съюза. Сами разбирате, че в тази конкретна ситуация евентуалното безвластие щеше да направи свикването на Общо събрание невъзможно, и някой следваше да се нагърби с тази задача. 

Ако не сте подавали оставка до момента смятате ли да го направитедо или на Конгреса на 25 юни?

Разбира се – ако Конгресът избере нов президент, няма нищо по-естествено от това той да предложи екип, с който да работи по най-ефективния за неговата политика начин. 

Ако сте променили мнението си от октомври 2019 година до момента каква е причината за това?

Няма промяна в мнението ми – и това отново се дължи на факта, че в създалата се обстановка БФС трябваше да продължи да функционира нормално до провеждането на Извънреден конгрес, а това изисква ясно структурирана, макар и временна, йерархия.

Смятате ли, че футболната общественост има доверие във вас и вашите колеги от Изпълкома на БФС?

Именно футболната общественост в лицето на Общото събрание ми е гласувала пълно доверие – на Конгреса през 2014-а получих малко над 99 процента от вота на делегатите (407 гласа „за“ и 4 гласа „против“), а на последния редовен Конгрес – пълни 100 процента. Лично аз работя за българския футбол от над 40 години, а от 1995-а съм вицепрезидент и член на Изпълнителния комитет на БФС. Това само по себе си означава, че съм спечелил доверието на всички участници във футболния живот. Що се отнася до доверието или липсата на такова понастоящем, то отговорът ще бъде даден на 25 юни от клубовете, представляващи именно тази футболна общественост.

Според вас възможно ли е Конгресът на 25 юни да избере ръководство на БФС с нов 4-годишен мандат на управление?

Ако Уставът го позволява – да. Моето лично мнение обаче е, че Извънредният конгрес не отменя редовния.

Ето как отговориха членовете на Изпълкома, които счетоха за редно да го направят:

Петър Величков: Има ясен вариант за конгрес с пълен мандат

Камен Костадинов: Футболната общественост няма доверие в този Изпълком, трябва рестарт

Атанас Фурнаджиев: Подал съм писмена оставка и не смятам да я оттеглям

Лечков пред dsport с разкрития за БФС, Конгреса и национали без пари

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още