Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов даде обширен брифинг пред медиите. Той представи екипа си. За заместник-министри са назначени Росен Барчовски и Валентин Гичев, а главен секретар е Александър Георгиев.

Кузманов бе категоричен, че основната цел са предстоящите Олимпийски игри. Той заяви, че няма намерението да поема отговорността, ако българските спортисти не се представят на ниво на Игрите в Токио.

„Основната ни цел са предстоящите Олимпийски игри в Токио, втората цел за Зимните олимпийски игри в Пекин 2022. Искаме максимално да обезпечим състезателите, защото за всеки спортист всяко състезание е важно. Вчера имаме още една квота в плуването".

„Поставиха се много въпроси свързани с финансирането, с новия Закон за спорта. Нашето време е ограничено, но ще се постараем да направим каквото можем. Надявам се, че с екипа ми за краткото време ще се опитаме да бъдем професионалисти, да бъдем прозрачни".

„За COVID-19 пандемията са взети максимално мерки за всички състезатели и треньори. Призовани са всички желаещи да се ваксинират, но има състезатели и треньори, които не желаят. Както знаете ваксинирането е пожелателно, не е задължително. Здравето е най-важното нещо", заяви още Кузманов.

„Искаме да обезпечим тези, които ще участват на олимпийските игри, но също така и не забравяме всичко състезатели, на които им предстои участие на европейско или световно първенство", добави министърът.

Кузманов обяви, че финансовите проверки в Министерството ще започнат след понеделник. "Не знам какво е състоянието на Министерството в момента, защото сме там от около седмица. При нас ще съществува прозрачност. Докато не се извършат всички проверки не може да сме точни. Ние не сме от хората "стани да седна". Който е правил грешки, ще бъде подобаващо удостоен. Аз не съм професор в областта на икономиката и финансите, за да видя едни цифри и да кажа кое е точно и кое не".

 „Не се притеснявам от евентуално слабо представяне на Олимпийските игри. Няма да поема отговорност, ако българските състезатели се представят лошо или спечелят малко квоти, защото това е работа по време на цял олимпийски цикъл от четири години. Но ще поема отговорност, ако някой олимпийски спортист не е обезпечен".

„Лично гарантирам, че нито един олимпиец или проекто олимпиец няма да има затруднение от каквото и да било естество. Всичко относно пандемията се прави, очакваме да научим какви ще бъдат изискванията на организаторите в Токио относно ваксините", допълни министърът. Заради конфликт на интереси Кузманов е подал документите си за освобождаване от постовете президент на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Андрей Кузманов заяви още, че ще бъдат направени проверки на спортните дружества и коментира положението в Българския спортен тотализатор.

„От първия ден съм поискал всички да си дадат отчетите. Проверки ще започнат от понеделник. Бегло поглеждайки отчета на Тотото видях, че има минус, но няма плюс. Нито един човек от министерството не е уволнен. Това, което виждате е новият кабинет на министерството, който не е политически. Атестацията ми е професионализъм", каза още служебният министър на младежта и спорта.

Министърът на спорта за стадиона на ЦСКА: Процедурата е в задънена улица

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS