Димитър Илиев е Футболист на годината

Веско Вълчев Веско Вълчев

Нападателят на Локомотив Пловдив Димитър Илиев стана Футболист на 2019 година. Той изпревари Антон Недялков от Лудогорец и Васил Божиков от Слован, които останаха втори и трети.

Пълните резултати от гласуването може да видите ТУК

ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА - Димитър Илиев (Локомотив Пловдив) - 216 точки

"Да получа тази награда, от когото съм се възхищавал... Такива футболисти се раждат на милиард. Огромна чест е да запиша името си до такива футболисти, които са оставили следа в българския и световния футбол. Искам да кажа няколко думи и за Васил Божиков. Поздравления да си капитан на чужд отбор е достойно за уважение. Показа една достойна мъжка игра. Искам да се обърна към Антон, който също заслужава тази награда. Всички стискаме палци Лудогорец да се представи достойно срещу Интер и да ги острани. Не съм мечтал такава 2019 година. Изключителна година за мен и моя отбор. Бъдете здрави и щастливи. Нека си пожелаем да се класираме на Европейското първенство. Благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен и сбъдват една мечта", каза Димитър Илиев.

Наградата връчи Димитър Бербатов: "Благодаря на г-н Касабов, че ми позволява да връча тази награда. Футболът ни минава през труден период. Важно е да се уважаваме. Хората, които бяха тук преди мен са гиганти. Благодаря ви, че направихте пътя за нас по-лесен. Моето време приключи, сега сте вие. Това, че сте тук значи, че сте направили нещо. Футболът е всички заедно, защото сте отбор. Надявам се през новата година да продължаваме по същия начин", каза Бербатов преди да обяви името на Димитър Илиев

ФУТБОЛИСТ НОМЕР 2 - Антон Недялков (Лудогорец) - 176 точки

"Благодаря на всички спортни журналисти, които са гласували за мен. На всички, че ме подкрепяха в тази трудна година за мен. Пожелаваме си като нация да се класираме на Европейско първнество. Надявам се да продължим в Европа. Здраве на всички вас и вашите семейства", каза Недялков.

ФУТБОЛИСТ НОМЕР 3 - Васил Божиков (Слован Братислава) - 63 точки

"Благодаря на моето семество и на брат ми, който е тук. Треньорът ми при юношите Димитър Танков. Всички мои колеги от националния и клубен отбор. Благодаря на всички треньори, с които съм работил и продължавам да работя. Благодаря на БФС за възможността за подготовка и хубавите бази. Доктор Бочев на националиня отбор. Нашите масажисти, администратора, домакина. Тази награда е за вас. Най-голямата награда е да се класираме на Европейско първенство", каза Божиков.

Десетимата футболисти, които получиха най-много гласове по азбучен ред са: Антон Недялков, Васил Божиков,  Георги Илиев, Георги Костадинов, Димитър Илиев, Ивелин Попов, Кирил Десподов, Мартин Камбуров, Станислав Костов и Тодор Неделев.

Награда за изключителен принос към българския футбол - Димитър Якимов, Наско Сираков, Божил Колев, Добромир Жечев

Димитър Якимов: "Малцина знаят, че Вальо Михов ми е баща. За това получавам наградата от него."

Наско Сираков: "Като гледам с какви великани ме награждават, май и аз не съм бил толкова лош. На нашите футболисти пожелавам от все сърце да минат квалификациите. Искам да благодаря на моето семейство, които са ме подкрепяли винаги. Благодаря на организаторите, които се сетиха да ни уважат с една такава награда".

Божил Колев: "Много съм изненадан, че след близо 50 години получавам това признание. Благодаря на всички".

Добромир Жечев: "Благодаря на всички за признанието. Пожелавам на националния отбор да се класира."


 

Награда за футболно дълголетие - Георги Илиев
Георги Илиев подобри рекорда и изигра 463 мача във футболния елит на България с екипите на Черно море, Локомотив Пловдив и ЦСКА. Неговата награда получи Христо Крушарски.
"Благодаря, че съм тук сред вас. Участвам за първи път на такава церемония. За мен е чест, че днес ние пак сме първи - три награди - това е супер. Надявам се догодоина да оберем всичко. Да сме живи и здрави и вие покрай нас", каза Христо Крушарски.

Треньор номер 1 на годината - Стойчо Младенов (Кайсар)
Стойчо Младенов е на подготовка със своя клубен отбор, а наградата получи неговият мениджър Мирчо Димитров. "Стойчо Младенов в момента гледа и благодари на всички. Искам да ви кажа, че същата награда получи той в Казахстан. За мен е огромна чест да споделя с вас, че за последните години имах щастието да работя с най-добрите треньори на България в Казахстан. Голяма следа оставиха Станимир Стоилов, Димитър Димитров, Георги Дерменджиев, които оставиха следа. Успех на Дерменджиев с националния отбор. Сега е момента да споделя с вас, че за съжаление най-добрите треньори не работят в България. Пожелавам им да се завърнат", каза Мирчо Димитров

Треньор номер 2 на годината - Петър Хубчев (Левски)
Той получи 129 гласа. Хубчев не присъства на церемонията, а наградата взе изпълнителният директор на "сините" Павел Колев. "Говорих преди малко с г-н Хубчев и той официално ми разреши да се усмихна на всички вас. Нека не забравяме, че той е една от причините да може да си пожелаем България да се класира на Европейско първенство. Имаме нужна от такова нещо. Благодаря на организаторите на тази анкета. Малко хора от вас си дават сметка колко е трудно да се направи такава церемония. Надявам се още дълги години да присъстваме на такива церемонии и тези след нас да помнят победителите", каза Павел Колев.

Треньор номер 3 на годината - Станислав Генчев (Лудогорец)
Той получи 116 точки от вота на журналистите. "Благодаря на всички за доверието, което ми се оказа. Благодаря на семейството за подкрепата. За мен е огромна чест да получа наградата", каза Генчев.

Най-добър нападател в Първа лига - Димитър Илиев (Локомотив Пловдив)
Димитър Илиев спечели първото място с 50 гласа. Клаудио Кешеру от Лудогорец остана с 30, а Мартин Камбуров от Берое с 16 гласа.
"Уникална чест да съм тук сред елита на българския спорт. Това са легенди, пред които може да се поклоним. Искам да благодаря на всички съотборници. Искам да им благодаря за силната година. Благодаря на президента и ръководството, на съпругата ми. Да съм пред Кешеру и Камбуров е нещо специално. Пожелавам щастие на всички вас", каза Димитър Илиев.

Най-добър полузащитник в Първа лига - Тодор Неделев (Ботев)
Тодор Неделев събра 42 гласа. На второ и трето място останаха футболистите на Локомотив Пловдив - Димитър Илиев и Георги Илиев с 21 и 18 гласа.

Тодор Неделев не присъства на церемонията. Наградата получи Еролин Кючуков, който е в управата на Ботев. "Когато наблюдаваме футболна среща в реално време и топката е в неговите крака. Ние имаме пространствено виждане и гледаме мача от трибуната. Ние виждаме 2-3 варианта в организацията на атакат. В един момент Тодор ни изненадва с четвърти вариант, който го прави изключително креативен и изобретателен", каза Кючуков.

Най-добър защитник в Първа лига - Антон Недялков (Лудогорец)
Антон Недялков получи 84 гласа. На второ място остана Холмар Ейолофсон от Левски с 8, а третото място поделиха Петър Занев и Стивън Езе с по 4 гласа.
"За мен е чест да бъда тук сред толкова известви хора. Благодарен съм за тази награда. Позицията на защитника е много трудна за изпълнения и най-неоценена, защото най-малко се вижда нашата работа. Желая ви приятно изкарване на новата година, успехи и здраве", каза Недялков.

Най-добър вратар в Първа лига - Пламен Илиев (Лудогорец)
Пламен Илиев събра 63 гласа, на второ място остана Мартин Луков (Локомотив Пловдив) с 19, а трети Милан Миятович от Левски с 11 гласа.
"Благодаря на всички, които са гласували за мен и на Лудогорец, както и на моите колеги. Без тях нямаше да съм тук", каза Илиев.

Най-добър чужденец в Първа лига - Клаудиу Кешеру (Лудогорец)
Клаудиу Кешеру събра 70 гласа, с което печели наградата за втори пореден път. Евандро от ЦСКА е втори с 9 гласа, а третото място си поделят Марселиньо (Лудогорец)  и Родни Антуи (Царско село) с по 5 гласа.“
"Не се чувствам като чужденец в България. Тук се чувствам като у дома си. От 5 години съм в България. Тази вечер искам да благодаря на всички. Един нападател без колеги на терена не може нищо", каза Кешеру.

Най-добър млад футболист - Станислав Иванов (Левски)
Станислав Иванов спечели с 75, Мартин Минчев с 18 вота, а Валнтин Антов с 9. "Това е огромна чест. Благодаря на всички, които гласуваха, подкрепяха и на Левски, който ми помогна много", каза крилото на Левски.

.Футболист номер 1 в женския футбол - Евдокия Попадинова.
Най-добрата футболистка събра 51 гласа, а нейни подгластнички станаха Симона Петкова с 33 гласа и Лиляна Костова с 12 гласа. "Огромно удоволствие е за мен да бъда тук. Искам да поздравя всички, които са номинирани. Искам да благодаря на семейството си и на моя приятел, който е тук при нас. За мен този сезон беше много труден, защото беше последен в университета. Борих се с контузия", каза Евдокия Попадинова. Наградата връчи Пламен Марков.

Най- красив гол на годината - Ален Ожболт (Локомотив Пловдив).
Той събра 19 от общо 30 гласували медии. В топ 3 попаднаха още попаденията на Тодор Неделев за Ботев срещу ЦСКА и Исмаил Иса от Черно море. Наградата обяви Славчо Атанасов

Награда "Лъвско сърце" - Владислав Стоянов - за завръщането на терена след дългото лечение на контузия и последвалите проблеми. 966 дни от контузията и завръщането.
"Пожелавам много позитивни моменти през новата година. Наградата е огромна чест и признателност за трудния път, който извървях последните три години. ИСкам да благодаря на човека до мен, собствениците и ръководството на Лудогорец, на съотборниците ми, на Лъчо Танев, който направи връзката в Барселона. Без тези хора едва ли щях да съм тук. Каквото ми е минало през главата си остава за мен. Надявам се догодина отново да съм тук, но не с тази награда, а в другите класации.

17:40 Организаторите припомниха, че който стане номер 1 ще трябва да дари 112 топки на деца от школите на България. Това е инициатива на Българската асоциация на спортните журналисти. 112 журналисти гласуваха в анкетата.

17:34 Красен Кралев официално открива церемонията: "За мен е чест да открия тази церемония. За съжаление няма да мога да присъствам до края на церемонията, тъй като излизам за Берлин. Искам да ви пожелая много успехи през 2020 година, много здраде и късмет. Футболистите да са здрави и без контузии, за да реализират възможностите си. Очертава се тази година да е по-специална. За първи път от 15 години може да класираме националния отбор на голям форум. Искам да пожелая на всички наши играчи и треньори да са единни и сплотени. Това ще е година на конгрес. На всички футболни ръководители пожелавам успешен конгрес. Трябва да изберат мъдро ръководство с модерно виждане за ръководене на най-любимата игра в целия свят. Важно е представянето на Лудогорец в следващите битки в Лига Европа. Това е много важно за развитието на целия български футбол. Успех срещу Интер. Надявам се колегите журналисти са загърбили пристрастията си и са дали гласа си за най-заслужилите. Бог да пази България!"

ВСИЧКИ ОТЗИВИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА

Димитър Илиев: Сбъднат сън е, че получих награда от Димитър Бербатов

Бербатов: Искам да си пусна телевизора и да гледам хубаво българско първенство

Георги Дерменджиев: Има шанс Ивелин да се завърне, водим разговори

Недялков: Пожелавам си тази година също да е успешна и следващият победител да съм аз

Васил Божиков: Имаме уникален шанс да се класираме за Евро 2020

Станислав Иванов: Имаме възможност за нещо голямо

Владислав Стоянов: Надявам се догодина да съм в друга класация

Кешеру: Никой не знае дали ще остана в Лудогорец, ще чакам още 6 месеца

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук