Наказанието наложено на България от Дисциплинарната комисия на УЕФА събути отново анти-расистки организации, които поискаха то да бъде преразгледано и да бъде наложено ново далеч по-сурово.

Бивш играч на Левски защити България: Там няма расизъм

Вчера България бе наказана от УЕФА да играе една официална среща без публика, като санкцията може да се приложи за още, ако се случи подобно провинение в следващите 2 години. Българският национален отбор по футбол ще се изправи срещу Чехия на празния стадион "Васил Левски". Освен това международната организация наложи 85 000 евро глоба за страната ни.

Подарък от УЕФА: 1 + 1 мач и солена глоба

Една от анти-расистките организации Kick It Out пусна в сайта си декларация, с която коментира решението: „Ние сме обезверени, но не сме изненадани да научим за реакцията на УЕФА на расистката злоупотреба, насочена към футболистите в Англия. Според нас те са пропуснали още една възможност да изпратят безкомпромисно послание относно расизма и дискриминацията. Настоящите санкции, колкото и „твърди“ да са според УЕФА, очевидно не работят и оставят в жертвите чувство на несправедливост. Считаме, че целият дисциплинарен процес на УЕФА, в отговор на расова дискриминация, трябва да бъде преразгледан и настоятелно ги призоваваме да обяснят процеса на вземане на решения.“, се казва в декларацията.

В Англия веднага възроптаха срещу наказанието

От партньорската организация на УЕФА FARE също изразиха недоволство от взетите решения. Шефката на организацията Пиара Поуар заяви, че България е трябвало да бъде извадена от Евро 2020, тъй като това не е първи случай на расизъм.

Медиите на Острова: Наказанието е ''нищожно''
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS