Новак Джокович – антиваксър и националист или Спартак на новия свят?

dsport.bg

Още преди да е изминала и седмица от новата година, светът стана свидетел на един от кандидатите за Скандал №1 в спорта за 2022 г. Новак Джокович пристигна в Австралия, където обаче властите отказаха да го пуснат в страната, тъй като нямаше специално разрешение да влезе в Австралия, след като не е ваксиниран.

Сърбинът бе държан часове наред на летището в Мелбърн, после бе отведен в хотел за бежанци, където ще остане до понеделник, когато ще бъде върнат в Сърбия. Излишно е да се говори, че това породи огромна вълна от недоволство сред феновете на насителя на 20 трофея от Големия шлем, като по случая се изказаха не само хора от семейството на Ноле, но и политици, сред които президентът на Сърбия Александър Вучич.

Освен това бяха организирани протести пред Народното събрание в Сърбия, както и пред хотела в Мелбърн, където бе настанен Джокера.

Джокович е скептичен относно пандемията от COVID-19 още от нейното начало и при пристигането си в Австралия не е представил доказателство, че е ваксиниран, като се смята, че той няма поставена ваксина, въпреки че досега тенисистът отказваше да коментира този въпрос. 

Скандалът ескалира още повече, защото много страни се борят да увеличат нивата на ваксинация на фона на петата пандемична вълна.

За т.нар. „антиваксъри“ и скептици по темата в коронавируса, Джокович се превърна в герой, като баща му Сърджан го определи като „Спартак на новото време“.

„Джокович винаги е бил като някакъв д-р Джекил и г-н Хайд. Джокович има две страни. Едната страна е „Ноле“ – страхотен тенисист, който направи много за спорта и по-специално за тениса, някой, който имаше много положително влияние върху тениса на много нива. От друга страна, може го наречем „Новакс“. Той е много странен човек със странни вярвания, които показва от време на време, че защитава някои теории на конспирацията“, каза политическият коментатор от Румъния Сорин Кучераи.

„Ноле и Новакс съществуват от самото начало. Но през повечето време Ноле заема известност. Всички виждат страхотния тенисист. От време на време Новакс придобива известност, както в този инцидент в Австралия“, добави Кучераи.

Докато повечето хора си спомнят качествата му корта, вярванията на Джокович, свързани с езотерични вярвания и често с конспиративни теории изглежда са избледнели от паметта на хората.

От вярата му в пречистването на водата с емоции, където той твърди, че е срещал и виждал „хора, които са използвали енергийна трансформация, чрез силата на молитвата и благодарността, за да превърнат дори най-токсичната храна и вода във такава с лечебни сили“, до неговите посещения на пирамидите във Високо, Босна – планина, където той отива, за да зареди тялото си с положителни йони.

След като организира турнир в хърватския град Задар в разгара на пандемията в опит да докаже, че светът може да продължи да функционира нормално в лицето на COVID-19, Джокович беше принуден да се извини, след като много от участниците дадоха положителна проба. Извинението му обаче показа дълбокото му презрение към ваксините.

„Аз лично съм против ваксините и не бих искал някой да ме принуждава да си поставя такава, за да мога да пътувам. Ако това се окаже правило и закон, какво ще стане тогава?” каза той през лятото на 2020 г., когато „Adria Tour“ се срина.

„За него това е някак объркано, ако питате мен“, казва Кучераи. „Психологически той се нуждае от Новакс. Той се справя страхотно, когато публиката е срещу него, и той се нуждае от своята личност на Новакс, за да продължи да се бори и да печели турнири. Той не е толкова харесван като Федерер или Рафа Надал и не е харесван от западната публика. Обаче другата страна на историята е, че възгледите му са опасни, в смисъл, че той очевидно е и сръбски националист“.

През 2021 г. Джокович се оказа критикуван за посещението си в Босна, след като се появиха снимки от срещата му с командир на „Дрина Волвес“ - подразделение, участвало в геноцида в Сребреница през 1995 г., където повече от 8000 босненски мъже и момчета биват екзекутирани по съдебен път, само заради тяхната мюсюлманска вяра.

По-късно видео показва как Джокович пее на сватба, прегърнат от националистическия лидер на босненските сърби Милорад Додик, чиито сепаратистки действия в момента причиняват най-голямата криза в страната от края на войната от 1992-1995 г.

Неговата позиция относно Косово е широко известна. Бившата провинция на Сърбия, която се отцепи след бомбардировките на НАТО през 1999 г. и десетилетие на политики на етническо прочистване срещу етнически албанци, оглавявани от Слободан Милошевич, е слабо място за много сръбски националисти и политици. След като избухнаха протести в Белград заради обявяването на независимостта на Косово през 2008 г., Джокович записа видео, в което се казва: „Готови сме да защитаваме това, което е наше по право. Косово е Сърбия“.

Попитан през 2011 г. дали съжалява за действията си, той каза пред германското списание „Der Spiegel“, че „това е родното място на моето семейство и всъщност на самата сръбска култура. Не съжалявам за това, което направих. Искаме справедливост, но просто не можем да я постигнем“.

Чичото на Джокович пред Дарик и dsport: Ноле е в затвор, държат се с него като с животно!

След като сръбският национален отбор спечели ATP Cup през 2020 г., Джокович, заедно със своите съотборници, изпя националистически песни, включително „Видовдан“ – свързана с Косово, която заемаше видно място по време на войните при разпадането на Югославия. Тогава баща му Сърджан застана в негова защита със спорно изявление. „Новак е националист, разбира се, и аз също“, каза той пред сръбски издания.

„Това изобщо не е лошо. Ние обичаме нашия народ и нашата страна, ние не мразим други хора или друга държава. Мразиш Ноле, защото мразиш сърбите“.

Докато Новак му беше задържан на летището в Мелбърн, Сърджан заяви, че синът му е мишена австралийските власти заради сръбската му етническа принадлежност.

„Тази вечер могат да го хвърлят в тъмницата, утре могат да го оковат. Те не могат да го спрат на корта, затова решиха да го спрат на летището“, написа Сърджан Джокович, като каза, че хората трябва да посрещнат Новак обратно в Сърбия „както той заслужава“.

На следващия ден на пресконференция в Белград Сърджан каза:„Новак е държан в плен... Новак е Сърбия, а Сърбия е Новак. Когато тъпчат Новак, те потъпкват Сърбия и сръбския народ. Иисус Христос беше разпнат, но той устоя и все още живее сред нас, а Новак също е разпнат“.

Сръбският президент Александър Вучич също реагира в Инстаграм, описвайки решението на австралийските власти като форма на „тормоз“.

Откакто започна изпитанието му в Австралия, Джокович направи само едно публично изявление в социалните мрежи: „Благодаря на моето семейство, Сърбия и на всички добри хора по света, които ми изпращат подкрепа. Благодаря на милия Господ за здравето ми“, написа тенисистът.

Редица обществени личности, които са известни със скептицизма си към ваксините, като актьора Бранко Джурич Джуро и бизнесмена и любител археолог Семир Османагич, изразиха подкрепата си за Джокович.

За Сорин Кучерай възприемането на национализма от Джокович върви ръка за ръка с интереса му към теориите на конспирацията. „По същество в абстрактна форма национализмът е теория на конспирацията, според която някаква чужда, окултна сила се опитва да навреди на вашата страна“.

Босненско-американският журналист и писател Александър Хемон вярва, че Джокович поддържа общи образи, които се срещат сред поддръжниците на сръбския национализъм, защото е израснал, докато Югославия се разпада.

Хемон обяснява, че действията на Новак влияят на очакванията за това какво трябва да представлява национален герой.

„Той не е напълно способен да си се представи извън тази националистическа идентичност. Това не означава непременно, че е агресивен пропагандист, но той със сигурност се съобразява и е срещал такива пропагандисти“, каза Хемон пред „Euronews“.

И много от неговите действия се свеждат до факта, че той е израснал в страна, където буйният национализъм е станал токсичен и дори кървав.

„Мисля, че е симптоматично за поколение, дори поколения в региона, които са напълно неспособни да видят себе си или да разберат собствената си личност и това, което съставлява нечия идентичност извън най-простия и глупав националистически контекст. И това е трагично“, обясни Хемон.

В контекста на Сърбия от 90-те години на миналия век обществените убеждения на Джокович просто следват вече установен модел, обяснява той.

„Спомням си това преди войната през 90-те, когато Никола Тесла изведнъж стана националистически герой, въпреки че не се интересуваше от нищо от това приживе. И тогава имаше всички тези фантазии за тайни оръжия и сериозни хора, обществени личности говореха за това и твърдяха, че Сърбия има лазери, които могат да победят самолетите на НАТО, които Тесла остави като свое наследство на страната“, разкрива Хемон.

„Спомням си, че прочетох това в по-рано реномирани публикации и си помислих „кой за Бога би повярвал това? Искам да кажа, това е лудост.“ И тогава разбирате, че хората наистина вярват в това“.

Националистите са обичайни приятели на езотериката и тези, които вярват в окултизма, пояснява Хемон, тъй като споделят ясното убеждение, че са прави, когато другите грешат, дори когато фактите доказват обратното.

„Лесно е да се подхлъзнеш във фантазии за енергии, приказки и световни конспирации и всичко това. Подходът за изграждане на фантазия работи както по отношение на националната идентичност, така и по отношение на медицинските интервенции“, казва още журналистът и писател.

Повече от ясно е, че случилото се с Джокович ще се отрази сериозно като цяло не само на тениса, но и на целия свят, тъй като темата COVID-19 заема основно място в ежедневието ни в последните близо 2 години. Мненията по въпроса със сръбския тенисист ще са двупосочни, както и тези за ваксините и за наличието на вируса. Сиурното е, че последиците от случилото се няма да избледнеят далеч напред във времето и ще навяват лоши спомени. 

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ