Решението за незачитането на втория гол на Ромелу Лукаку, който щеше да донесе равенство 1:1 на Белгия срещу Словакия на Европейското първенство по футбол предизвика множество дебати, повечето от които критични.

Лукаку пропусна няколко положения, след което негово попадение през второто полувреме не беше зачетено заради засада, за да дойде 87-ата минута, в която нападателят се разписа с удар от десетина метра след подаване на Лоис Опенда от ляво и прати в екстаз белгийския лагер.

Голът беше прегледан от системата за видеоповторения (ВАР), която показа, че в атаката преди центрирането топката докосва леко ръката на Опенда при борбата за позиция с противников играч и последвалото решение на главния арбитър Халил Умут Мелер, който също видя ситуацията на телевизионен монитор, беше да отсъди нарушение и да отмени попадението. Новопоставен чип в топката потвърди, че е имало контакт с китката на белгийския футболист, но все пак решението на Мелер предизвика сериозни спорове с оглед на това дали действието на Опенда е било умишлено и дали той е спечелил предимство с него в ситуацията.

Бившият английски национал Гари Линекер определи отмяната на гола като "пълна глупост" в социалната мрежа "Х", но селекционерът на белгийския национален отбор Доменико Тедеско беше по-предпазлив в изказването на мнение.

"Трудно е да го коментирам. Ако бяхме спечелили, със сигурност мнението ми щеше да бъде по-откровено. Не искам да се оправдавам за загубата и затова нямам желание да говоря за съдията", заяви Тедеско.
  
Бивши футболисти също не подкрепиха решението на турския съдия.

"Лично за мен това е чист гол. Не бих го отменен", заяви световния шампион с Германия от Мондиал 2014 Кристоф Крамер в студиото на ZDF. 

Друг бивш германски национал Михаел Балак е на същото мнение.

"За мен тази игра с ръка не е нарушение. Не мисля, че трябваше да бъде отчитана. Конкаттът беше незначителен и не повлия по никакъв начин. За съжаление съдията не го отчете", коментира Балак за Magenta TV.

Бившият германски арбитър Мануел Графе пък подкрепи колегата си Мелер.

"Ясно се вижда, че има докосване, ръката на белгийския играч не е в естествена позиция, а е изнесена напред. Да, това не беше умишлено, но все пак го виждам като нарушение на правилата. Съжалявам за белгийците, но мнението ми е, че решението на съдията е правилно", каза Графе за ZDF.

Проклятието на Ромелу Лукаку продължава

Нова VAR функция – ''ЕКГ'' отмени гол на Белгия

Словакия шокира Белгия в групата на изненадите

Тедеско: Много е болезнено, създадохме много шансове

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS