Русия трябва да очаква да бъде наказана за Олимпийските игри в Токио през 2020 заради несъответствията в лабораторните данни, изпратени на разследващите. Това мнеие идва директно от шефа на Руската антидопингова агенция RUSADA Юри Ганус.

През миналия месец Световната антидопингова агенция разкри за нередностите в пробите, изпратени от руснаците. В днешния ден WADA ще разглежда данните и обясненията на Русия за нередностите и се очаква да препоръча строги санкции.

"Олимпийският състав на Русия ще бъде изцяло отстранен от участие на Игрите в Токио", заяви Ганус. "Мисля, че това ще се случи и за Зимните Олимпийски игри през 2022 в Китай."

"Русия не може да продължи със своите стари методи, което направи допинг кризата още по-лоша."

"Трябва да се отървем от идеята, че Западът се опитва да ни постави под напрежение. Русия трябва сама да подреди къщичката си."

През януари Русия предаде на световните органи данни от московската лаборатория за минали години с цел да бъдат разкрити още руски спортисти, които са се възползвали от държавно подкрепяната допингова програма, заради която държавата получи тригодишно наказание.

Допинг скандалът отново тресе Русия, страната може да не участва на игрите в Токио и Пекин

Само че WADA откри несъответствия в данните, заради което Русия получи три седмици да обясни причините. Заради всичко това руските атлети останаха наказани и по време на Световното първенство по лека атлетика в Доха.

Ганус уточни, че RUSADA не е замесена в манипулиране на данните, защото няма достъп до датабазата. Той сподели, че обясненията на руския спортен министър Павел Колобков няма да задоволят очакванията на WADA.

Според Ганус само определени руски атлети може да получат място на Олимпиадата "с покана", както бе по време на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, когато 169 руснаци, доказали, че са "чисти", получиха шанса да се състезават под неутрален флаг.

Ганус очаква и още санкции като тежки глоби и забрана за провеждане на международни турнири на територията на Русия.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS