Той беше гений, а извън терена сериен убиец

dsport.bg

Трагичната история на антигероя Аарън Ернандес определено ще засенчи всичко, което сте чували и чели досега.

В началото на миналото десетилетие Аарън Ернандес беше на път да се превърне в една от най-големите звезди в NFL, професионалната лига по американски футбол. Този усмихнат мъж имаше всичко – беше невероятно талантлив, играеше за един от най-популярните тимове в лигата Ню Ингланд Пейтриътс, подписа договор за милиони долари, имаше красива годеница, дъщеря, която обожаваше и сякаш небето беше границата. Никой не подозираше, че зад привидно перфектния му живот се крие мрачна тайна.

Успешният спортист, който Америка обожаваше, водеше двойнствен живот – редовно употребяваше наркотици, дружеше с престъпници, имаше интимни връзки с мъже, беше жесток и сериен убиец.

Публиката в САЩ беше в пълен шок, когато през 2013 г. гръмна новината, че супер талантливият ас е обвинен в убийството на приятел. След две години процес, 135 свидетели и общо 439 изслушвания, Ернандес беше осъден на доживотен затвор без право на замяна. За съжаление, след ареста му започнаха да се появяват по-сериозни обвинения и той беше съден за още две убийства от 2012 г. насам. Въпреки че се намекваше, че известният ас е виновен, през 2017 г. поради липса на доказателства той все пак беше оправдан за двойното убийство, повдигнато от прокуратурата. Няколко дни след оправдателната присъда Ернандес се обеси в затворническата си килия.

Как може някой, който на пръв поглед има всичко, да се окаже осъден убиец? Това е въпрос, на който вероятно никога няма да получим истински отговор, поне що се отнася до случая Аарън Ернандес.

Дали неговото агресивно поведение и къс фитил се дължат на хронична травматична енцефалопатия (CTE), увреждане на мозъка, причинено от многократни удари по главата в груб спорт, който играеше, или отговорът се крие във факта, че той е бил физически и сексуално малтретиран като дете и че през целия си живот е криел своята хомосексуалност - това завинаги ще остане мистерия. Това, което знаем със сигурност, е, че една блестяща кариера е съсипана, няколко млади живота са потушени и няколко семейства са опустошени.

Но да започнем отначало…

Аарън Ернандес, момче, чиито родители са от пуерториканско-италиански произход, е роден през 1989 г. в малкия град Бристъл, Кънектикът. Баща му Денис, някога талантлив колежански футболист, работи като охранител и е наречен "Кралят". Денис е много строг баща и иска синовете му Джонатан и Аарън един ден да станат успешни спортисти, затова ги тласка до точката на изтощение. Той е алкохолик и често малтретира физически синовете и съпругата си. Момчетата ужасно се страхуват от баща си, но в същото време го уважават.

За съжаление, терорът, който претърпява от ръцете на баща си, не е най-лошото нещо, което се случва на Аарън в ранното му детство. Твърди се, че по-големият брат веднъж видял тийнейджър, който принуждавал тогавашния шестгодишен Аарън да му доставя орално удоволствие. Това не е изолиран инцидент, твърди се, че Ернандес е бил жертва на сексуално насилие дълго време.

От ранна възраст Аарън се справя отлично със спорта. Той представлява училището си в Кънектикът на всеки мач, независимо от спорта. В гимназията става ясно, че е изключително талантлив в американския футбол и че го очаква кариера в NFL. Той счупи държавни рекорди и скоро стана мишена на много колежи. Заради спортните си постижения той е изключително популярен в училище, но още тогава има поведенчески проблеми. Той започва да използва марихуана и често влиза в битки, но тези изблици се приписват на тийнейджърските му години.

Когато Аарън е на 16 години, баща му Денис, на 49, почива внезапно след рутинна операция на херния. Това е сериозен удар за младия ас, от който той така и не се възстановява въпреки тормоза, който преживява.

Въпреки това Денис в крайна сметка успява в целта си, оставяйки след себе си син, който е отличен в американския футбол – но емоционално и психологически повреден след години на насилие.

След страхотни игри в гимназията, той отива в университета на Кънектикът, в популярния Юкон Хъскис, за който по-големият му брат Джонатан вече играе.

Аарън е отличен на терена, но поведението му извън него е все по-проблематично. След смъртта на баща си самият той започва да се насочва към живот, изпълнен с насилие и престъпления. Той употребява все повече и повече наркотици и пренебрегва академичните си занимания, а през 2007 г. извършва жесток инцидент и за първи път е изправен пред сериозни обвинения. Той излиза със съотборник в нощен клуб, изпиват по две алкохолни напитки и Аарън отказва да плати сметката от 12 долара. Той излиза от бара, последван от управителя, а след кратки словесни пререкания Ернандес му нанася жесток побой и му причинява сериозни наранявания. Той веднага се обажда на треньора си Урбан Майер, за да разреши въпроса. Майер има на разположение мощни адвокати, готови да се справят с подобни инциденти, така че обвиненията срещу спортиста скоро са свалени и целият случай е потулен.

Имиджът му извън терена обаче продължи да се влошава. Скоро той се провали на допинг тест, което му донесе първото отстраняване. Самият той разказа, че по това време постоянно употребявал марихуана. Историята за проблемното му поведение се разпространи и той изпита голямо разочарование от набора.

Ернандес отиде на драфта още след третата година и благодарение на своите игрови качества е избран в първия кръг, сред 32-та най-добри млади играчи. Професионалните мениджъри на екипи обаче знаят, че той е проблемен и има проблем с наркотиците, така че не искат да рискуват. Той е избран едва в четвъртия кръг на драфта като 113-и избор. Единственото хубаво нещо е, че той е избран от популярния Ню Ингланд Пейтриътс, под ръководството на известния треньор Бил Беличик. Отборът се възползва от факта, че никой не иска Аарън, така че му дава изключително нисък договор, но с големи стимули, ако се представя добре. Това мотивира Ернандес, който тренира по-усърдно от всякога, за да се докаже на голямата сцена. В предсезона, за изненада на мнозина, той печели място в титулярния отбор. През първата му година представянето е много добро, особено предвид факта, че е новобранец. През втория си сезон той е още по-добър, като е избран за Pro Bowl (NFL All-Star Game) и стартира в Super Bowl през този сезон. На финала той дори успя да вкара тъчдаун. Ню Ингланд Пейтриътс загуби на косъм от Ню Йорк Джайънтс, но е ясно, че в отбора има нова звезда с блестяща кариера пред себе си.

„Патриотите“ решиха да възнаградят страхотните му игри, като подписаха нов петгодишен договор на стойност $40 000 000.

Така Ернандес стана суперзвезда.

През сезон 2012, въпреки контузиите, той отново играе на високо ниво. В края на сезона той неочаквано поиска трансфер от собственика и треньора на клуба, но те не пожелаха и да чуят. Те нямаха представа, че той иска да избяга от града, да промени средата, защото е преследван от престъпленията си.

Всичко стигна до върховата си точка през юни 2013 г., когато тялото на приятеля му Один Лойд е намерено недалеч от къщата на Ернандес. Лойд, който е убит, е полупрофесионален играч на американски футбол, който има връзка с Шанео Дженкинс, сестрата на годеницата на Ернандес, Шаяна Дженкинс.

27-годишният Лойд е видян за последно жив с Ернандес около 2:30 сутринта в Масачузетс. След това тялото му е намерено в промишлен обект, на два километра от къщата на известния спортист, с две дупки от куршуми в гърдите и други рани по ръцете и бедрата.

Ернандес и двама приятели закарват Лойд с кола под наем до индустриалния парк и го убиват там.

Аарън веднага стана главният заподозрян, защото Лойд е видян в дома му преди убийството. Запис от камери за наблюдение скоро постави известния спортист на мястото на престъплението. Камерите, покриващи индустриалния парк, където е убит Лойд, заснемат кола под наем по време на стрелбата, а кадрите, покриващи къщата на Ернандес, показват Аарън да влиза във вилата си малко след стрелбата с двама мъже, носещи пистолет.

Освен това гилзи от същия калибър са открити на местопрестъплението, в колата под наем, както и в апартамента, собственост на Ернандес.

Аарън Ернандес е арестуван на 26 юни 2013 г. и обвинен в убийство от първа степен. Само 90 минути след ареста „патриотите“ го уволняват.

Арестът му привлече безпрецедентно медийно внимание и всички започнаха да сравняват случая му с историята на известния О Джей Симпсън. Симпсън обаче беше пенсиониран от игра по време на ареста си, а Ернандес беше изгряваща звезда, човек, от когото се очакваше много.

Разследването започва и кълбото бавно започва да се развива, а ситуацията не изглежда никак добра за Ернандес.

Претърсването на апартамента на братовчедката на Аарън Таня Сингълтън доведе до откриването на кола, свързана с двойно убийство през 2012 г. Двама имигранти, Сафиро Фуртадо и Даниел Абреу, са убити на светофар в колата си. Преди убийството те са били в същия бостънски нощен клуб като Ернандес, но тогава никой не го е свързал с този случай. Когато се появяват нови доказателства, през май 2014 г. Ернандес също е изправен пред обвинения в убийството на двамата млади мъже. Друго престъпление без явен мотив. Когато излизат от клуба, Ернандес ги последва и ги хваща, докато чакат зелена светлина на светофара.

Приятелят на Ернандес, осъденият престъпник и наркодилър Александър Брадли, стана свидетел на двойното убийство на известния спортист. Той открил, че Аарън не е реагирал на момента, а изчакал да мине повече от час, планирал убийството и накрая го извършил. Брадли разкри, че Ернандес също го е прострелял в главата, защото се страхувал да каже на някого какво се е случило или да се опита да го изнудва. Брадли оцелява, но губи едно око.

Първият процес, за убийството на Один Лойд, приключи през 2015 г. и резултатът беше очакван. Ернандес получи доживотна присъда без възможност за замяна и не беше много разтърсен от това.

Мотив за убийството

Прокурорите и обществеността като цяло са обезпокоени от факта, че не е разкрит ясен мотив за убийството на Лойд.

Прокуратурата установи, че причината е спор между приятелите, станал в нощен клуб в Бостън на 14 юни. Причината за сбиването обаче не стана ясна. Някои твърдят, че Аарън е бил разстроен, че Лойд е разговарял с хора, които са знаели нещо за стрелбата през 2012 г. тази нощ, докато други твърдят, че Лойд е разбрал, че Аарън е гей и не е искал да си държи устата затворена.

Появяват се различни доказателства за сексуалността на Аарън Ернандес, но картината в крайна сметка остава малко неясна. Няколко близки до спортиста твърдят, че той цял живот е крил любовта си към мъжете. Появи се история, че Ернандес има афера с един от съотборниците си от гимназията.

Дори адвокатът на Ернандес, Джордж Леонтайър, твърди, че той се бори ужасно с хомосексуалните си наклонности.

„Аарън и аз сме говорили за неговата сексуалност. Този човек беше гей. Той призна огромната болка, която му е причинила. Той идваше от среда, която винаги беше много негативна към гейовете, така че той се мразеше за това.“

Съобщава се, че брат му Джонатан също призна, че Аарън е крил, че е гей. Аарън изпитвал влечение към мъжете, а връзката с Шаяна била напълно честна. „Той я обичаше и я смяташе за неговата сродна душа“, разкри източник думите на брата на Ернандес.

Не е ясно дали Лойд се подиграва на Аарън за това или заплашва да разкрие всичко на годеницата си, но предполагаемото знание на Лойд за това е една от ключовите теории за мотива.

За случая с двойното убийство Ернандес наема известния американски адвокат Хосе Баес. Доказателствата срещу Ернандес са силни – колата, охранителните камери, свидетелските показания. Умелият адвокат Баес обаче успява да хвърли съмнение върху главния свидетел Брадли, хваща го в лъжа и в крайна сметка делото е прекратено поради липса на доказателства. Въпреки че всички знаеха, че е виновен, Ернандес е оправдан за двойното убийство през 2017 г.

Баес също така успява да намали присъдата на Ернандес за убийството на Один Лойд. Само няколко дни след оправдателната присъда за двойното убийство обаче от затвора пристига шокиращата новина – Аарън Ернандес се е самоубил.

„Г-н Ернандес беше в изолация. Той се обеси с чаршаф, който завърза за прозореца. Преди това той се опита да задръсти вратата на килията си“, се казва в изявление на КПУ Барановски в Масачузетс.

Когато охраната го открива, той е откаран в близката болница, но опитите за реанимация са неуспешни.

До тялото на Ернандес пазачите открили прощални писма и Библия.

Писмата са адресирани до годеницата му Шаяна Дженкинс и дъщеря му.

По-късно прокуратурата разпространи части от съобщението, адресирано до годеницата.

„Шей, ти винаги си била моята сродна душа и искам да живееш живота си, знаейки, че винаги съм до теб. Казах ти индиректно какво ще се случи, а ти си ангел – буквално. Разкажи цялата ми история, но никога не мисли нищо друго освен колко много те обичам. Това беше планът на Всевишния, не моят! Обичам те, кажи на дъщеря ми колко много я обичам“, пише Аарън.

Обсъдени са няколко причини известният ас да реши да се самоубие. Една от теориите е, че той вярва, че ако умре, семейството му ще получи парите и по този начин ще осигури бъдеще за годеницата и дъщеря му. А именно, по това време има закон в сила в Масачузетс, според който лица, които умрат по време на процес или обжалване, не могат да бъдат признати за виновни и автоматично след смъртта на Аарън той ще бъде невинен в очите на закона, така че Ню Ингланд Пейтриътс ще трябва да плати на семейството договора, който имаше. Според прощалното писмо, което е оставил на годеницата си, прокуратурата заключава, че това може да е основният мотив за самоубийството.

Поради Ернандес противоречивият, остарял закон в крайна сметка беше променен. Семейството на убития Лойд обжалва това решение и успя да го отмени, а Върховният съд постанови, че законът е неоснователен и остарял.

Други смятат, че Аарън се е самоубил заради популярно радио шоу, което обсъжда неговата хомосексуалност. Публиката не говореше много за бисексуалния му статут, докато един водещ не направи сензация, като представи непотвърдени истории. Три дни след излъчването на шоуто Аарън посегна на живота си.

Най-реалистично е обаче той действително да се е самоубил заради множеството престъпления поради тежки мозъчни увреждания. Семейството на Ернандес се съгласи мозъкът му да бъде отстранен и изпратен за изследване след аутопсия. Това, което откриха лекарите, беше ужасно. Аарън Ернандес страда от напреднала хронична травматична енцефалопатия (CTE) – дегенеративно мозъчно заболяване.

Това заболяване често присъства при професионални спортисти, които се занимават с "контактни спортове" и често получават удари по главата, както и при войници, преживели травматични събития. Хората с CTE имат проблеми с контролирането на агресията си, често имат промени в настроението, реагират импулсивно и бурно, имат параноя и са емоционално нестабилни. Установено е, че Ернандес има най-тежката форма на болестта, наблюдавана някога при 27-годишен.

Д-р Ан МакКий, невропатолог, който е експерт по CTE, изследва подробно мозъка на Аарън и е шокирана от степента на увреждането.

През януари 2020 г. Netflix пусна документална поредица, наречена „Killer inside: The mind of Aaron Hernandez“, която описва подробно мъчителното пътуване от големия спортен талант до осъдения убиец.

Кристиано на своето време или първият англичанин в Реал Мадрид

Болтън го отхвърли, а сега се бори за титлата във Висшата лига

Суперталантът в звездния ПСЖ, съотборниците му го определят за извънземен

Тотнъм с интерес към звезда, блеснала във ФА Къп

От ровенето по сметищата и продаването на вода на улицата до голова машина и любимец на ''Диего Армандо Марадона''

Едно време спечели требъл с Ман Юнайтед, сега триумфира в кулинарно риалити

Най-кратко задържалият се треньор, който бе начело на тима си само за 10 минути

Най-младият треньор, който дни и нощи прекара във Football Manager, а сега ще трябва да спре Меси и ПСЖ

Той беше уморен от парите и огромното внимание от страна на жените - бивш играч на Манчестър Юнайтед стана свещеник

Между Италия и Англия - пътешествие в сърцето на две велики футболни култури

Футболистката, която дишаше райски газ и стана еротичен модел

Династията Мак Алистър: от Марадона до Меси и световната титла

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още