Уставът на БФС е ясен: Решенията на конгреса се вземат с мнозинство от ПРИСЪСТВАЩИТЕ делегати

dsport.bg

Много полемики предизвика гласуването за президент на БФС. Досегашният такъв Борислав Михайлов спечели изборите, събирайки 241 гласа, докато Димитър Бербатов получи 230 гласа. За Христо Порточанов са гласували 8 от делегатите, а 1 от гласовете е бил нелегитимен.

От екипа на Бербатов протестираха, тъй като според устава на БФС, президент се избира с 50 + 1 % от гласовете на конгреса. В същото време регистрираните делегати в сутринта на Конгреса са били 483-ма, докато гласовете за Борислав Михайлов са 241. Проблематиката идва от това, че трима от делегатите са се регистрирали, но не са гостували. Така Михайлов няма 50 + 1 % от общия брой на регистриралите се делегати, макар трима от тях да не са гласували.

Голяма драма: Борислав Михайлов остава президент на БФС, изпревари Бербатов с 11 гласа, 1 глас не стигна до балотаж

Ето какво гласи и уставът на БФС за случаи като сегашния:

„Чл. 44. (1) Решенията на конгреса се вземат с мнозинство от присъстващите делегати.

(2) Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.

(3) Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване.

(4) Решенията на конгреса влизат в сила незабавно освен ако действието им не бъде отложено. Решенията, които се отнасят до вписванията на обстоятелства, предвидени в закона, подлежат на вписване в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията“.

Основания за нарушения могат да се почерпят и от Решение № 18 от 5 октомври 1995 г. на КС на републиката, който ясно дава да се разбере, че броят (кворумът) на присъстващите се основава на отчетеното в стенографския протокол. А щом като уставът на БФС посочва присъсващи, а не гласували, значи със сигурност трябваше да има поне балотаж.

Бербатов: Ще оспорваме в съда, не сме се отказали (ВИДЕО)

Първите думи на Борислав Михайлов след преизбирането му за президент (ВИДЕО)

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още