Важни промени в регламента на FIVB

dsport.bg

Международната федерация по волейбол обяви нови правила за класиране на Олимпийските игри в Париж 2024. Класацията на FIVB също ще бъде изградена според новите критерии, което ще доведе и до промени в правилата на класирането на Европейската волейболна конфедерация (CEV). Целта на новите правила е облекчаване на международния календар.

Домакините на Игрите ще продължат да имат осигурена квота, а следващите шест места ще се разпределят в квалификационни турнири. През 2023 г. ще се играят три световни турнира с участието на 24-те най-добри отбора от класацията на FIVB. По два отбора от тези турнири ще се класират за олимпийските игри. Един от турнирите може да има ранг на Световната купа, но това все още не е потвърдено. Въз основа на класацията на FIVB от 1 януари 2024 г. петте най-високо класирани държави от всеки континент ще завършат квалификациите. Континентални турнири няма да има. Новата класация на FIVB ще влезе в сила от 1 февруари 2020 г., след края на всички квалификационни континентални турнири за Олимпийските игри в Токио 2020. Класирането от 1 февруари следващата година по никакъв начин няма да определи разположението на отбори в олимпийския турнир в Токио. Събитията, които ще имат стойност за класацията, ще бъдат: Олимпийски игри, Световни първенства, Лига на нациите, Олимпийски квалификации, Континентални първенства, пише бившият национал Николай Иванов.

Лазаров упълномощи Любо Ганев да води БФВ до март

Друга революционна промяна в класацията ще бъде специален алгоритъм, който ще отчита не само класирането в отделните състезания, но и резултата от всеки мач от тези турнири. Новите правила на класирането на FIVB предполагат и промени в правилата на класирането на CEV, които ще работят на същите принципи, но резултатите от срещи с отбори извън Европа няма да бъдат взети под внимание.

Любо Ганев ще пробва да върне Матей Казийски още през януари

В резултат на промените, направени в правилата за класиране на олимпийските игри, през следващите пет години календарът от международни състезания с участието на национални отбори ще бъде следният:

2020: Лига на нациите, Олимпийски игри

2021: Лига на нациите, континентален шампионат

2022: Лига на нациите, Световно първенство

2023: Лига на нациите, континентални първенства, олимпийска квалификация

2024: Лига на нациите, Олимпийски игри

От своя страна, властите на Европейската волейболна конфедерация ще повишат стойността на финансовите награди в клубните купи.

В Шампионска лига: 1-во място 500 000 евро, 2-ро място 250 000 евро, 3-то място 2 × 125 000 евро

CEV Cup: 1 място 80 000 Евро, 2 място 60 000 евро, 3 място 2 × 30 000 евро.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук