Всички национални състезатели по плуване ще бъдат подложени на допинг проверка. Това обяви президентът на родната федерация Георги Аврамчев на емоционален брифинг в Пресклуб “България”. Това разкри още, че ще бъдат изследвани и всички витамини и добавки, които са приемали състезателите от националния отбор.

"Взехме решение от плувната федерация – ще предоставим на Антидопинговата агенция всички хапчета, които са давани. Ще искаме всички състезатели от националния отбор да бъдат тествани. Спирам да давам каквито и да е пресконференции и да говоря пред медиите, докато не излязат резултатите. Когато станат ясни, ще излезем и ще видим кой какво е правил. Така истината ще излезе", коментира Аврамчев.

"Говори се за оставки, за затвор – вие вече ни осъдихте. Ако сме виновни, ще си понесем вината. А ако не – всеки ще си понесе последствията. Корабът на плуването доста се разклати. От 20 години няма плувец от националния отбор, хванат с допинг. Ако аз съм такъв факир, който може да манипулира допинг проби, аз съм някакъв международен господ", добави той.

"За мен е външна намеса. Не допускаме, че някой вътре от състезателите може да извърши подобно нещо. Знаете, че на лагера на Белмекен имаше чужденци. Може би конкурент от друга страна. Климатът в отбора е добър, аз вярвам на тези момчета. Категорично изключвам вътре в националния отбор да има подобно нещо. Не вярвам някое другарче да сложи на друго забранено вещество. Няма как да има намеса от САЩ или Великобритания. За мен е мистерия", обясни той.

"За това помолих момчетата да си помислят какво са правили между празниците – това може да е сложено целенасочено. Ако някой е сложил някаква добавка – знаете, че на барчетата пише едно, а вътре може да има друго. Да ги донесат и да се изследват", добави Аврамчев.

Скандалът в българското плуване се разраства

Екатерина Аврамова: Некадърниците трябва да се махнат от българския спорт (ВИДЕО)

Нина Рангелова подкрепи петиция за тримата плувци

Аврамчев: Случаят е много странен и загадъчен

ММС със становище относно допинга в националния отбор по плуване

Георги Аврамчев: Има външна намеса, използвали са странични препарати

Трима наши национали по плуване са с положителни проби за допинг

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS