Бившият футболист на ЦСКА и Литекс Мурад Хидиуед даде специално интервю за dsport и Дарик радио. Хидиуед работи във футболната федерация на Мароко и не е излизал от футбола. Той бе част Литекс и ЦСКА между 2001 и 2006 година и е от хората, които оставиха следа в българското първенство.

13 години, след като напусна България, Хидиуед даде интервю на български език и обясни, че изпитва особен респект към държавата и българите. Направихме интервюто броени минути след края на мача Аржентина - Хърватия.

За Мароко и Световното първенство

„Преди началото на Световното казах, че Аржентина ще е шампион. Ако Мароко победи Франция ще съм за Мароко на финала. Фен съм на Меси, на Аржентина, Барселона. Когато има нещо голямо с моята държава няма майтап. Пожелавам България да е на Световното след 4 години. Отдавна не съм виждал България на голям форум. Трябва да играе на Европейско и Световно първенство. Бях казал, че Мароко ще играе 5 мача. Това не е лесно. Познавам треньора, бяхме заедно, играхме заедно 9 години в националния отбор. Имам респект към него. Имам контакт с него. Знам, че може да стане нещо. Работим от много години. Знам, че има малко късмет във футбола. Тук работят от 20 години да има силен отбор, да има хубави терени. Хората работят от много време и затова има добър отбор“, каза Хидиуед.

За треньорската смяна в Мароко

„Аз бях против Вахид Халилжоджич. Той бе със стар манталитет. Винаги има проблеми с играчи. Проблемът беше с 3-4 футболисти. После президентът на федерацията извика капитаните и ги пита защо така. Той може да е добър треньор, но е трудно да се работи с него. Той разбира от всичко. Като пиеш вода той ще ти кажа как ще пиеш вода, ако искаш да играеш билярд той ще ти каже какво да прави. Той иска войници и се прави, че знае всички. 4 години работя с федерацията. Новият треньор е супер. Стана шампион на Мароко, беше в Катар, стана носител на Шампионската лига с Уидед Казабланка. 80 преди първенството го назначиха. Той е един уникален отбор. Като имаш респект, като си психолог, как може да говориш с тях, ще има резултати“, допълни той.

Преди Франция - Мароко

„Преди мача с Португалия и с Испания хората казваха, че другият отбор е фаворит. Националният ни отбор знае тактиката, с която да излезе във всеки мач. Франция има супер футболисти и треньор. Ние също имаме супер футболисти. Нямаме страх от никой само от Господ. Няма какво да губиш. Никой не мисли, че сме може да сме на ½ финал. Ако победиш играеш финал. Навсякъде, не само в Мароко, навсякъде, където има араби, араби, мюсюлмани, навсякъде хората не мислят за нищо друго, нито за пари, нито за децата, за живота... само футбола, телевизията. Сега пак гледам футбол, снимката на ЦСКА. Всички хора в Мароко не мислят за нищо друго. След мача с Испания царят на Мароко излезе с фланелката на Мароко, това не е нещо лесно. Въздуха, футбола, дано всичко да е наред при нас и при вас и да имаме хубав резултат“, каза Хидиуед.

Арабският свят и феновете

„Всички арабски държави ще подкрепят Мароко. Даже може да имаме политически проблеми с някои държави, но във футбола е друго. Там сме една група, на едно място. Всички казват, че мароканците са навсякъде. Никой не се интересува от политическите проблеми. Хората от България ми пишат, че са за Мароко. Имам приятели навсякъде. Това е футбола и това е нещо специално. Може да имаш проблем с политиката, но във футбола сме заедно и дано сме заедно до финала“, заяви още бившият играч.

За България и българския език

„От време на време говоря на български с хората. Когато ми пишат на английски българи, аз им казвам, че искам да говоря на български с тях. Говоря английски, немски, френски, български, арабски. Хубаво ми е, когато говоря с българин, да говоря на български. Той няма да говори на арабски. Като говоря с англичанин, ще говоря на английски. Приятно ми е да говоря на български. Имам български паспорт. Когато имаш български паспорт трябва да говориш на български. Това е уважение към хората в България. Хората в България ми дадоха много. Когато бях с 0 лева. Когато тръгнах от Мароко беше мизерия и после нещата се подредиха.Играх в Литекс 4 години, в ЦСКА 1 година, в Германия 3 години, 9 години в националния отбор. Това не е лесно. 22 години във футбола не е лесно. Когато работиш във футбола трябва да имаш респект към хората. Бях в ЦСКА, хората от Левски нямаха проблем с мен. Когато бях в Литекс нямах проблеми с другите фенове. Най-хубавото е, когато свършил с футбола да имаш уважението на всички хора“, допълни още Мурад Хидиуед.

За ЦСКА, Гриша Ганчев и Стоичков

Мурад Хидиуед призна, че не познава мароканеца Билал Бари, който игра за Левски.

„От време на време говоря говоря с приятели в България. Имам контакт с Гриша Ганчев. Той стана фен на Мароко, аз съм фен на него. Имам голям респект към него. Аз съм фен на ЦСКА. Искам да правя много неща за този човек, защото той направи за мен много неща. Винаги ми вика „арабина“ или „Мури“. Супер човек, уникален човек. Това е най-хубавото във футбола. Имаш контакт с теб, с мен, с него, с оня, с другия. Футболът е едно голямо семейство. Все още поддържам контакт с българи повече отколкото с хора в Мароко. Преди имах контакт със Стоичков. Изпратих му SMS преди няколко години и му казах, че ако иска да е треньор на Мароко мога да помогна. Искам да има супер неща между Мароко и България. Оттук нататък ще работим да има футболисти на ЦСКА. Бях фен на Литекс, после играх в ЦСКА. Беше уникално. Мога да работя в България”, каза още футболистът.

По време на разговора Мурад Хидиуед показа снимка от мача с Леверкузен, която държи в хола.

За феновете на ЦСКА

„За феновете на ЦСКА... Обичам ви, респект към вас. Помня как целия стадион викаше „Мури, Мури, Мури“... Когато бях там жалко, че имахме преднина на 7 точки пред Левски и не станахме шампиони. После стана нещо, което не го знам аз. Ще кажа на феновете, че трябват да бъдат с ЦСКА и аз съм с вас. Получих много СМС-ми на моя рожден ден от приятели от България. Сърцето ми е при тях и някой ден ще съм с тях на мач. Да си 5 години в България без грешка. 90 грешка. Бях уникален с хората навсякъде. Нямам проблем с публиката на този или другия отбор. Навсякъде искат да се снимат с мен. Затова говоря български, имам респект към държавата“, каза Худиуед.

За Миодраг Йешич

"Чух лошата новина. Чух с Йешич е починал в катастрофа. Това беше много зле, подейства ми лошо. Плаках онзи ден. Аз знам как се чувстват близките му. Първо загубих единия брат от катастрофа, след това другия брат от коронавирус в Англия. Преди това загубих баща ми. Не бях с Йешич много години. Бяхме заедно 8 месеца. Беше уникален човек с мен. Ако има нещо преди мача ме викаше в стаята и ме питаше. Питаше мен и други футболисти, капитани. Съжалявам за него. Дано е на хубаво място и да почива спокойно. Такъв е живота. Както казвате в България „не всеки ден е Великден“ - един път нагоре, друг път надолу", завърши бившият футболист на Литекс и ЦСКА.

Заклинания, проклятия и суеверия на Световните първенства

Другата страна на приказката

Кой е героят, прославил Мароко?

Кой е Уалид Реграги... човекът, който пише история с Мароко

Невероятна история: От футбола на улицата до първите голове в Катар, родени в един град, с едни и същи имена, играят за различни отбори на Световното

21-годишната сензация, определяна за новия Зинедин Зидан

Създателят на най-голямата сензация на Мондиал 2022

От семейния бизнес със сладкиши до най-добрия вратар на Мексико

Когато участието на Мондиала не е на всяка цена и послушаш сърцето си

Как страхът да те помислят за хомосексуалист „замрази“ номер в Бразилия

Вратарят, който се наряза с бръснарско ножче, за да играе на Мондиал

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!