Наско Сираков пред Дарик и dsport: Левски вече е далеч от фалит (ВИДЕО)

Томислав Русев Томислав Русев

Левски вече е далеч от фалит. Това заяви мажоритарният собственик на "сините" Наско Сираков в ексклузивно интервю за Дарик радио и dsport. Босът на столичани говори по всички наболели теми около тима, включително провалените преговори с Джоузеф Диксън, преговорите с Palms Bet за разширяване на партньорството, футболистите с изтичащи договори, както и бъдещето на треньорския щаб.

Сираков предлага нови договори на братя Цоневи и Краев

Наско Сираков: Сигурно сбърках, че прибързано освободих Хубчев и екипа му

Живко Миланов остава начело на Левски

Сираков: Божинов може да бъде полезен за Левски на друга позиция

Сираков за Ники Михайлов: Не може ден след мача с ЦСКА да си 115 килограма

Сираков за Диксън: В договора бе заложено, че ако не изпълнява инвестиционния план ще го съдим като физическо лице

Наско Сираков: Не съм усещал политически натиск

"Първо, едно огромно благодаря на Palms Bet, защото те бяха първите, които протегнаха ръка на Левски в трудния момент. Сега пристъпваме към разширяване на отношенията ни.  На базата на разговорите ни, още в понеделник ще извикам братя Цоневи и Краев и ще продължим договорите им".

"Те бяха в най-тежкия период в клуба, на тези които останаха, на треньорите в школата, на цялата администрация, шапки долу. Надявам се, че малко по-малко ще започнем да излизаме от този водовъртеж, в който е Левски в послединте години".

"Сътрудничеството ни с Palms Bet ще бъде на доста нива, не само финансово, но ще бъде изгодно за клуба. На този етап не може да се говори за цифри и това ще е некоректно. Аз съм им го предложил на Palms Bet да вземат акции, но сега зависи от тях. Миналата година ситуацията бе значително по-тежка от сегашната. Старите задължения към персонала и футболистите са по-малки от миналогодишните. Мога да гарантирам, че Левски не само ще започне това първенство, но и ще го завърши".

"Аз лично виждам нещата така, че щом привъженицците искат да помагат, трябва да има реципрочност. Бих отворил една дарителска сметка, когато клубът си стъпи на краката, за козирка за стадиона, например. Аз знам, че имаме върнати членски карти, защото един човек ни писа, че няма средства. Не бих ги призовал да си купуват абонаментни карти, членски карти и артикули, ако нямат пари".

"Левски бе попаднал в ситуация, че каквито и пари да бяха влезли, те отиваха да погасавяне на споразумения с някои от футболистите. Затова хората в клуба работеха без заплащане. Сега дължимите суми са по-малки и можем да гледаме по-спокойно в бъдещето".

"Ако не бяхме направили тази селекция, щяхме да имаме проблем с оцеляването. Ако някой си мисли, че са похарчени милиони за тези футболисти, жестоко се лъже. Ако извадя през последните 10 години какви комисионни са плащани, на хората ще им настръхнат косите. Павел Колев се е борил като лъв да намали едни от тези комисионни. С повечето играчи не сбъркахме, като само с левия бек сбъркахме".

"Наско Сираков не е безгрешен. Сигурно сбърках, че прибързано освободих Петър Хубчев и неговият екип, но времето не може. Не приемам отношението и на предишното треньорско ръководство към клуба. Приемам го лично към мен. Не трябва да забравят, че повечето от тях дължат почти всичко на това, че са играли за Левски". 

"Живко Миланов остава засега начело на Левски. С Мъри сме говорили няколко пъти последните два месеца. Нищо не го спира. Даже се бяхме разбрали за всичко, за условия, за селекция, ако се беше случило това с Джоузеф Диксън". 

"Нещо, което го вълнува и е правилно е да има финансова рамка и да не се случи това, което се случи тази есен футболистите да играят без да получат нито стотинка. Някои и досега не са си получи възнагражденията за пролетта". 

"Живко показа не само мъжество, но и качества. Той като всеки млад треньор има и доста какво да учи. Ако Левски може да вземе Мъри Стоилов, аз ще съм първият, който ще го покани и ще се разберем за нула време. Ако гледаме хипотетично да гледаме на нещата, аз не обичам да говоря така, най-нормалното нещо е ако Мъри дойде треньор, той да си направи щаба".

"Много бързо се забравят някои неща. Точно преди 17 години аз и Мъри Стоилов решихме да вземем Ники Михайлов преди да навърши 16 години. На следващата година, когато продадохме Митко Иванков, а Георги Петков беше контузен и цяла България ни беше на главата, че трябва да вземем вратар, ние казахме, че имаме Ники Михайлов и той се справи добре". 

"Миналата година година Ники Михайлов беше на футболните гробища, той не беше броен за жив от миналото треньорско ръководстов и беше 127 килограма. Пази цяла есен. Най-малките килограми, до които достигна бяха 107 или 108. Декември беше предупреден и от мен и от Славиша, че ще вземем вратар, но трябва да свали под 100 килограма, за да се борят наравни начела. Безспорно Ники Михайлов е най-добрият вратар в момента. Не може след мача с ЦСКА на другия ден да си 115 килограма. Най-малко да беше показал желанието, което има Валери Божинов да се бори, да се върне в някакво нормално физическо състояние, той нямаше да има проблем и сега щеше да е вратар на Левски".

"Афера е силна дума. Аз 6 месеца водя разговори с него, и  когато бяхме на финала, не приемам, след като сме изпратили договор с цифри, които са обсъждани с него, да започнем да си говорим през медиите. Това е несериозно, не се прави така. Единственото, което съм искал, е Левски да е максимално защитен. В медиите можеше да се коментира, когато всичко е завършено". 

"Това е негово право да говори, но аз го приемам като извиване на ръцете и решеих да перкъсна преговорите с него. Стремял съм се и на моите адвокати им казах, и на него го казах, че единственото, което искаме, е Левски да е максимално защитен. Нямахме финансови спорове. Бе заложено в договора, че ако не изпълнява инвестиционния план през първата година, да го съдим като физическо лице". 

"На мен ми беше симпатичен Джоузеф и не мога да го нарека измамник в никакъв случай. За мен на този етап случаят е приключен. Ако Джоузеф промени мениенето си, може да ми звънне".

"Казах на Благо Георгиев да му каже, че с тези палми и с Palms Bet ще станем като Африка. Сигурно избързах, но истината е, че при преговорите с него, това беше бъдещето на клуба да влезе в съвсем друга орбита и да се изстреля на съвсем друго ниво". 

"Да, заради него исках концесия на стадиона. Ние сме направили оценка по международен стандарт, оценка на материалните активи. Това е валидно пред всяка финансова институция по целия свят. Като документация и запознаване с цялостното състояние на клуба, беше му представено коректно и честно на Диксън".

"Нямаше друга алтернатива за спонсор допреди месец. Не мога да отговоря защо е така. Ние сме водили страшно много разговори, но условията за нас бяха неприемливи и нямаше как да ги приема. А за политически натиск – в нито един момент не съм имал и не съм усещал. Лъже от политици е имало, но това е нормално в тази държава".

"Palms Bet сами ни потърсиха за разширяването на сътрудничеството ни. Само ще кажа - Левски стартира всеки месец с минус 143 хил. лева по старото споразuмeние към НАП и ако се плащат регулярно заплати, още 100 хил. лева. Оттам нататък стадионът и терените към него, общежтитието, администрацията и школата също искат финансиране. Някъде около 25 хил. лева струва отоплението на терена на стадион "Георги Аспарухов".

"Някои информации за мен са фабрика за лъжи. Най-страшното е, че много от тези лъжи тръгват от левскари. "Вальо Златев и Миро Пенчев искали да везамат Левски, но заради Наско Сираков се отказали". Няма нищо такова. Те са ми семейни приятели. Акциите на Левски винаги са били и ще бъдат на стадион Георги Аспарухов. Който иска да дойде и да тегли тази каруца, да заповяда. Сираков и Тити били на заплата в Левски. Нито Тити, нито аз една стотинка не сме взели от този клуб. На казино не съм ходил повече от 5 години".

"Това е претоплена манджа с изтоването на клуба от НКП. Няма да ставам адвокат или обвинител на никого. Още миналата година казах, че феновете са работили с клуба с договори и са си ги изпълнявали. Откакто аз съм в клуба, оттук не е излизало нищо". 

"Тази седмица, която идва ,трябва да съберем Управителния съвет. При всички положения ще има промени в клуба. Не дължим нито една стотинка на Макрон.  Задълженията са ни много по-малки, отколокото са били миналата година". 

"Ти гледал ли си го Дани Начев? Според мен, той физически е много далеч от мъжкия футбол, казах го и на баща му преди 6 месеца. Навсякъде по света не можеш да угодиш на всички. На нас ни трабва опитен вратар и няма как да вземем Шейтанов".

"В нито един момент не сме преговаряли със Софийска вода. Нито една секунда, нито едно изречение не имало с тях. Натрупах много опит от ситуацията с Джо Диксън".

"Честно казано, не спя, и това вече ми се отразява".

"Мисля, че нашите фенове трудно се обезверяват. Любовта към Левски е много различна от всичок останало. "Сините" фенове са изключително верни и това не може да ги разколебае. Щеше да има опасност да отидем във "В" група, ако не бяхме взели лиценз".

"Боби Михайлов не е лошо да прави мониторинг на всички клубове. Левски е най-изрядният и чист клуб в България. Сега вече думичката "фалит" е далече".

"За жалост не съм гадател, за да предсказвам и да си мисля, че най-добрите ни играчи ще бъдат по 6-7 месеца извън строя. Сега съм убеден, ако братя Цоневи не се бяха контузили, щяхме да сме в шестицата".

"Как щях да тръгна миналата година насред пандемията извън страната. При всички положения ще възобновим тази кампания и можем да постигнем още много. Искам феновете да получават нещо в замяна като дадат нещо на клуба". 

"Готов съм да преглътна това, което казах на 24 май. Днес на среща с мен дойдоха десетина фенове. Аз имах уговорка с едно момче, а те дойдоха 10. Разговорът ни беше спокоен, като даже не можах да го завърша, защото тръгнах насам". 

"Павел Колев още продължава да помага на Левски".

"Да, Диксън ни даде гаранция от американска финансова институция за 170 млн. долара, че са готови да инвестират. Още 70 млн. трябваше той самият да осигури".

"Уговорката със Славша бе до месец май. Тогава го извиках и му казах, че няма светлина в тунела и му обясних, че не мога да му гарантирам с какви футболисти ще разполагаме". 

"Сигурен съм, че можем да се обединим и  да се справим с трудната ситуация. Аз миналата година казах, че не се чувствам като собственик на Левски. Всички левскари трябва да се чувстват собственици на отбора. Ако някой има желание, да заповяда на стадиона и ще говорим за придобиването на акциите". 

"На Илиана не й остава време да мисли за олимпиадата от всички тези проблеми. Няма да присъствам на мача с Ботев, пътувам за провинцията, трябва да пътувам. Изживявам прекалено тежко нещата и започвам да закъсвам здравословно". 

"Крушарски да помага на Левски, не на мен. На Левски който иска да помага, е добре дошъл".
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още