От тях започна всичко: Историята на Сутър и Лав – първите професионални футболисти в света

Емил Евтимов Емил Евтимов

Внушителни трансфери и футболисти, които се къпят в пари и слава – всичко това е обичайна гледка в днешния свят, в който звездите на зеления килим имат мечтания от всички живот и още в много ранна възраст са си осигурили финансова свобода за до края на житейския си път. Футболът отдавна е не просто професионален спорт, той е една милиардна индустрия.

Но знаете ли кой дава началото на всичко това? На професионализма в играта и на това изобщо футболистите да получават пари за изявите си на терена?

В следващите редове ще ви разкажем историята на Джеймс Лав и Фъргъс Сутър – двама шотландци, които през 1878 година напускат местния Партик, за да заиграят в английския отбор Даруин от Ланкашър, където се превръщат в първите професионални футболисти, получаващи пари единствено затова да играят все още новата по това време игра.

Защо точно тези двама шотландци стават първите професионални футболисти и защо точно скромният отбор на Даруин се оказва абсолютният новатор в играта?

Началото и аматьорските години на футбола

Знаете добре, че родина на футбола е Англия. Няколко срещи между представители на различни местни училища и отбори през 1963 година води до създаването на първите общи футболни правила, които се оказват в основата и на модерната позната ни игра. Любопитен факт е, че в хода на тези срещи се оформят два лагера като едните искат да бъде позволено носенето на топката с ръце. В крайна сметка те пък в последствие създават ръгбито.

В началото футболът е спорт за елита, най-вече за възпитаниците на престижните английски училища. Едва ли обаче има нужда да ви убеждавам, че играта много бързо приковава вниманието и на работническата класа и се превръща в любима разтуха от бедния и труден живот.

Играта все още е аматьорска. Най-добри продължават да бъдат тимовете на големите университети, а работническите отбори постепенно опитват да напреднат. Това не е лесно, защото играчите в тях в най-общия случай извършват тежка дейност като работници в бизнеса на собственика, а тренировките са редки. Единственият лек бонус, който получават, е, че понякога не работят в дните, в които имат мачове.

Играе се само за чест и слава, но интересът към играта се повишава с всеки изминал мач, нови отбори никнат като гъби и това много скоро ще доведе до комерсиализацията на футбола.

Предпоставките за превръщането на футбола в професионален

Вече се приближаваме и към момента, в който двама шотландци ще се превърнат в първите платени футболисти в света. За тази стъпка в развитието на играта помагат връзките между Англия и Шотландия. Двете държави вече са играли мачове помежду си, а и много играчи от двете страни сменят отборите си заради промяна на работното място. В ход е и първият футболен турнир в историята – ФА Къп.

Куинс Парк – отбор, създаден през 1867 от братята Робърт и Джеймс Смит, е първият тим от Шотландия, който започва да играе мачове с английски отбори. Причината се крие в това, че братя Смит отиват да работят в Лондон и имат добри контакти с местните тимове.

Навръх Нова година през 1976 е вторият случай, в който шотландски отбор гостува в Англия. Това е отборът на Партик, който гостува на Даруин. И двата отбора не са особено известни дори по това време. Партик е основан преди няколко месеца, а и в последствие няма големи успехи. Даруин пък доскоро е бил отбор по ръгби преди да избере правилата на футбола.

Връзката между двата клуба осъществява Уилям Киркъм, който е родом от Даруин, но отива в Партик, за да работи в текстилната индустрия. Той е един от основателите на Партик, а след това се завръща на родното си място и играе за Даруин.

Този първи мач през 1876 води до серия от двубои между двата клуба. В следващите години Партик играе и срещу друг от отборите в Ланкашър – Блекбърн Роувърс.

А тези мачове са най-чаканото нещо за местните. Причината е, че футболът на шотландците е различен, иновативен, нещо невиждано. По това време англичаните залагат главно на движение на целия отбор към топката, особено когато е в противниковия тим, както и на индивидуален дрибъл и бързина. Шотландците са тези, които първи започват да залагат на комбинативна игра. Неслучайно в първите два мача помежду им Партик побеждава Даруин със 7:0 и 5:0.

Мачовете с шотландците допълнително увеличават интереса към футбола в Даруин и района като в същото време правят момчетата от Партик много популярни в Ланкашър. Някъде по това време най-вероятно в главите на шефовете в Даруин се ражда идеята да привлекат в редиците си някои от играчите на Партик. За доказателство – от единайсеторката на шотландския отбор в мача на 1 януари 1878, петима в последствие играят за Даруин. А сред тях са Джими Лав и Фъргъс Сутър – първите, които можем да считаме за професионални футболисти.

Защо точно Лав и Сутър и как аматьорският спорт постепенно става професионален?

В това, че точно те двамата са първите играчи, които получават заплащане, има разбира се, голяма доза шанс. Основният ключ са въпросните мачове между техния Партик и Даруин, в които те изпъкват много. Друга предпоставка е новаторското мислене на шефовете в Даруин, които са на мнение, че талантът трябва да се възнаграждава и качествените играчи трябва да са концентрирани само върху изявите си на терена.

Между другото, тимът от Ланкашър е и един от първите, които решават да взимат пари от зрителите за посещението на мачовете – друго от големите финансови пера на отборите в днешни дни.

Пристигането на Лав и Сутър е свързано и с финансови проблеми, които карат двамата да използват максимално възможността.

Спокойно може да дадем по един „първи“ етикет и на двамата – Лав е първият професионален футболист, а Сутър – първият, направил кариера във футбола.

Лав пристига в края на 1878 година и моментално оформя страхотно партньорство по десния фланг с бъдещия английски национал Томи Маршал.

Няколко седмици по-късно пристига и Сутър. По-вероятният сценарий е, че той самият се е мотивирал от успеха на Лав и останал без работа е попитал, дали и той може да заиграе в Даруин.

За всички е ясно, че двамата получават пари, за да играят. Това в последствие потвърждава и Сутър пред журналист. „Нямахме уговорена заплата, но се бяхме разбрали да искаме от касиера, когато имаме нужда. Може би минаваха три седмици без нищо, после искахме по 10 паунда. Никога не сме имали трудности.“ Само за сравнение – по това време работническата заплата е под 2 паунда на седмица.

Присъствието на шотландците революционизира играта на Даруин и ги превръща в първия северен отбор, който достига четвъртфинал за ФА Къп.

Те срещат големия фаворит Олд Етонианс в цели три мача, всички в Лондон. В първия Даруин стига до 5:5, след като на почивката губи с 1:5. Етонианс отказват продължения и искат преиграване. В него резултатът е 2:2 и едва от третия път съперникът печели. В последствие Олд Етонианс триумфира и с купата.

Този поход обаче прави Даруин и техните „шотландски професори“ известни из цялата страна. Все повече отбори започват да ангажират играчи, които получават пари единствено за изявите си на терена, все повече хора гледат мачовете и така реално започва масовото развитие на футбола, който от спорт за елита се превръща в любимия спорт на цялото население.

Но какво се случва с Лав и Сутър след това?

Неслучайно написах, че Лав е първият професионалист, а Сутър първият, направил кариера във футбола. Това ви подсказва за различната им съдба.

Лав играе последния си мач за Даруин през октомври 1879, само година след дебюта си. После играе веднъж за Блекбърн Роувърс, според архивите играе и за Хаслингдън през януари 1880. И толкова с футбола.

Не е ясно защо толкова важна фигура за играта, първият получил пари за изявите си, завършва толкова бързо с футбола. В последствие следите му се губят, но по всичко личи, че се записва в армията и загива при бомбардировки в Египет през 1882 година.

А какво става със Сутър? Очевидно той е бил по-способният футболист, защото две седмици след дебюта си за Даруин вече е част от селекцията на област Ланкашър. Във втория си сезон пък вече е капитан на Даруин, а освен това към тима се присъединява и брат му Едуард.

Само че през лятото на 1880, без никой да го очаква, Сутър преминава в местния съперник Блекбърн Роувърс. Причината по всяка вероятност е много по-добро заплащане. От Даруин протестират, но при положение, че самите те са плащали, а и при липсата на доказателства, недоволството им остава без резултат.

Блекбърн сформира много силен отбор като Сутър не е единственият привлечен талантлив футболист. Шотландецът остава в Роувърс 10 години. С него тимът се превръща в първия отбор от Севера, който играе финал за ФА Къп – през 1882 година. В последствие Сутър и Блекбърн печелят най-стария футболен турнир три пъти – през 1884, 1885 и 1886.

Сутър успява да изиграе един мач за тима и в дебютния сезон на сформираната Футболна Лига през 1888. В последствие продължава да живее в Даруин, където управлява хотел преди да почине през 1916.

А каква е съдбата на самия отбор Даруин? Тимът играе полуфинал във ФА Къп през 1891 година и е член на Футболната лига между 1891 и 1899. От 1900 е част от футболната лига на Ланкашър, а след това продължава участие в регионалните първенства на аматьорско ниво. През 2009 година отборът прекрати съществуването си, а в същата година бе основан наследникът му – АФК Даруин.

Историята на Сутър и Лав на малкия екран

Признавам си, че доскоро не бях чувал за историята на първите професионалисти във футбола. Може би така е било и с повечето от вас. Само че двамата вече са известни по целия свят, благодарение на Netflix, които пресъздадоха интересната им история на малкия екран. „The English Game” (“Английската игра“) е сериалът от 6 епизода, в които може да се пренесете в земите на Ланкашър и първите години на футбола. Разбира се, в сериала има и част художествена измислица, както и слети в едно събития, но това не променя факта, че историята е разказана прекрасно. Пък и в тези времена, в които футболът го няма, този сериал може да потисне поне малко тъгата от липсата на любимата игра.

Прочетете и още любопитни истории от миналото:

Невероятната история на един безкраен финал и единствената година без шампион на Германия

Последният път, когато футболът в Англия спира, и историята за ледения крал Лестър

Тъжната история на Белия вълк, който вече 38 години е в кома

Спорт по време на пандемия: Да погледнем назад към историята

Как голямата пандемия на XX век помогна за създаването на Реал Мадрид

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ